Кадрите от стрелбата в Москва са ужасяващи и тежки за гледане, заяви Белият дом, предаде Ройтерс.

Този коментар дойде малко след като въоръжени мъже, облечени в камуфлажни дрехи, откриха огън с автоматично оръжие по време на концерт на руската рокгрупа "Пикник" в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието.

Според последни информации в руски медии нападателите са били най-малко петима. Съобщава се за между 14  и 40 убити и за между 35 и 100 ранени.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че американското президентство е в мислите си до жертвите на "ужасяващата атака". Той добави, че САЩ се опитват да получат повече информация по случая.

Говорителят на Белия дом Кърби добави, че американското президентство няма на този етап индикация, че Украйна или украинци са замесени в атаката срещу концертната зала в Москва.

"Не ви съветвам на този етап, който е толкова ранен, да правите връзка с Украйна", заяви Кърби.

Цялата световна общественост трябва да осъди "кървавия терористичен акт" в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск, в Подмосковието, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В министерството на външните работи на Русия звънят хора от най-различни държави по света, обикновени граждани, които изказват съболезнованията си за жертвите на страшната трагедия в "Крокус сити хол". Решително се осъжда този кървав терористичен акт, който се разигра пред очите на цялото човечество. Цялата световна общественост трябва да го заклейми", каза Захаров.

"Както съобщиха руските власти, всички сили са хвърлени в спасяването на хората там", добави тя.

Същевременно от държавната авиокомпания - Росавиация, съобщават, че четирите основни московски летища "Шереметиево", "Внуково", "Домодедово" и "Жуковски", са засилили мерките за безопасност.

Кметът на Москва Сергей Собянин постанови отмяната на всички културни, спортни и други масови мероприятие в Москва до края на седмицата. Областният губернатор Андрей Воробьов потвърди, че над 70 екипа на "Бърза помощ" са на мястото и помагат на пострадалите. Хеликоптер се е включил в усилията да се изгаси пожарът над сградата, в която се е разиграла трагедията.

Втори взрив е бил чут в концертната зала, пък съобщава Ройтерс, като се позовава на руски новинарски агенции.

Източник: БТА