Днес министрите на образованието и здравеопазването ще обявят кога и при какви условия ще заработят детските градини в страната. Каква е готовността на Община Бургас и какво се предвижда тук – интервю със зам.-кмета по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева.

Г-жо Ананиева, готова ли е Община Бургас да отвори детските градини и какво ще се случи ако има прекалено много деца, които трябва да се върнат?

Няколко неща сме предвидили по отношение на отварянето на детските градини. Първото е едно много сериозно проучване колко от родителите ще си дадат реално децата. Питаме ги не дали имат проблем децата им да посещават градина, а дали реално ще ги дадат и да посочат причината – няма кой да ги гледа, а трябва да се върнат на работа; нямат повече отпуск; нямат алтернатива освен детската градина.

Ние смятаме, че оптималният брой е 14-15 деца в група. Ако децата са повече ще се водят и разговори с родителите, за да се види как могат да се организират нещата. Ако в друга групичка децата са по-малко ще отидат там. Така че да се удовлетворят желанието на всички родители. Ние вече направихме едно прочуване и то показа, че 48% от децата ще се върнат. Това е горе долу около 15 деца в група.

Някои родители още се страхуват, други са си създали организация. Тази седмица ще направим вече детайлното проучване и ще сме готови и със списъка на децата, които ще започнат детска градина веднага след отварянето.

Има обаче много педагози, които се притесняват, защото са в рискова група. Ще успеете ли да ги убедите да се върнат на работа?

По никакъв начин няма да принудим колеги, които се страхуват или се притесняват да започнат работа. Ще търсим варианти чрез стажанти, но няма да допуснем колега, който има съпротива да започне работа. Всички, които ще започнат работа – учители, помощник-възпитатели , още с отварянето на градините ще минат psr тест. Ние имаме закупени тестове и ще го направим, за да могат и колегите, и родителите да бъдат спокойни.

Как ще се организира безопасната среда за децата?

Ще обработим всички площи – и вътрешните, и външните с новия нанопрепарат, който е двукомпонентен. Става въпрос за препарат, за който немските производители дават голяма гаранция, че унищожава и вируси, и бактерии. Ще се окосят зелените площи, ще се напръска за кърлежи. Програмата ни включва по-голямата част от дейностите в градините да се извършват навън. Децата няма как да бъдат ограничени в контактите си.

Нали няма да видим онези кадри от Франция, на които децата играят сами и оградени в полета от тебешир?

Не. По никакъв начин. При нас всяка групичка си има своя площадка и децата ще си играят по групички. Ще има постелка с дезинфектант на входа, както и там ще се мери температура. Ние си имаме безконтактни термометри. Ако има проблем, ще помолим родителите да си вземат детето и да го отведат на преглед. Обсъждаме варианти да направим нещо като трапезарии, за да се хранят децата малко по-разделено със график на хранене, за да не се събират накуп. Хубавото е, че предстои топло време и ще използваме външното пространство.

Персоналът ще трябва ли да е с маска и ръкавици вътре в градината?

Ще изчакаме предписанията на щаба. Ако лекарите казват, че задължително трябва да са с маски, значи ще бъдат с маски колегите. Ако е категорично упоменато, ще се съобразим. В момента нямат избор когато са на закрито хората, маските са задължителни.

А какво ще правите, ако в един момент повече родители решат да пуснат децата си на градина и се надхвърли броят от 15 деца в група?

Ще търсим индивидуални решения. Едно от нещата, които обсъждаме е програма „Тих следобеден режим“. За децата от големите групи е голямо наказание да спят следобед, почти никое от шестгодишните не спи. За тях едно от нещата, които си мислим, е да обособим пространствата извън спалните помещения в игротеки. Да направим различни кътове, за да си играят без да се натоварват спалните. Искаме да използваме всяко едно свободно пространство в детската градина, за да осигуряваме различни занятия – коридори, фоайета. Всичко.

Броят на децата обаче е сериозен проблем в градините на големите градове. Явно от тук нататък няма как да има по 30 деца в група. Какво може да се направи?

Ние в последните години наистина намаляваме броя на децата в групите. Тези, които сега завършват са може би последните, при които са над 30 деца в група. Единици са детските градини, в които има претоварване и те са основно в централната градска част. Проблемът с местата в детските градини се решава като се строят нови детски градини. Няма друг вариант.

Другият вариант е да не приемем децата. В краен случай може и това да се реализира. Има родители, които протестират, но ходенето на детска градина на 3 и 4 години не е задължително. Така или иначе идва някакъв момент, в който децата стават на 5 и пак трябва да осигурим капацитет.

Това, което планираме е нова детска градина в централна градска част. Проектът е готов. Това е детска градина „Морско конче“, която се намира зад Военна болница. Там имаме парцел, отреждане. На времето е било детска градина, която обаче е разрушена. Така че там ни е готов и техническият проект. Имаме някаква идея, че Министерството на образованието ще задели пари за нови детски градини. Ние ще си обявим поръчката, ако МОН предостави пари ще ги ползваме, ако не ще търсим наш ресурс.

Кога ще започне строителството?

Ако в началото на юни обявим поръчката, около 4 месеца е една такава поръчка, защото е голяма, тя е за 2 млн.  лева. Най-рано в края на годината можем да започнем строителство. Имаме още един проект, който е за кв. Горно Езерово. Техническият проект е готов, но още няма разрешително за строеж. Имаме и проект за филиал на общностния център „Надежда“. Ако има финансиране ще го стартираме, но това ще стане евентуално следващата година. Сега ще започнем само това, от което имаме нужда, което ни е най-спешно.