Янчо Стойчев е новият директор на СУ „Юрий Гагарин“ в Бургас. За себе си разказва, че е спортна натура. Като малък е имал интерес към математиката и е трябвало да избира между нея и спорта. Изборът му днес е ясен. В интервю за Gramofona.com Стойчев дава сериозна заявка за Олимпийските игри в Париж през 2024. Каква е тя – прочетете сами в навечерието на 15-ти септември.

Как реши да се кандидатираш за директор?        

Обичам училището, спорта и да се състезавам. Израснал съм в Спортното училище – първо учих в него, а откакто завърших Националната спортна академия работя там. Виждам, че имаше трудни времена, но искам да го изведем до високото ниво, на което е било и да го надминем.

Много учители и треньори ми се обадиха лично. С тяхна подкрепа реших да кандидатствам за директорското място. Приемам го като едно състезание, защото искам да сме номер едно измежду всички училища.

Близките ти как реагираха? Някой опита ли се да те откаже?

Близките ми приятели ме подкрепиха в това начинание. Знам, в момента ги оставям на заден план, но те ме разбират. Всички знаят, че го правя за добро, така че получих пълна подкрепа. Ценя мнението на стойностните хора.

Кои са проблемите на спорта в Бургас и България?

Нямаме изградена стратегия за развитието на спорта. Друг проблем е, че от него се търси директен приход в лицето на наеми от бази и билети. Има статистики за индиректния приход от спорта и той не е никак малък.

Имаме нужда от масов и силен елитен спорт. За това ни трябва стратегия. Колкото повече спортуващи има, толкова по-малко се използва здравната каса. По-добрите спортисти носят и по-добра реклама. Маркетинг, здраве, стимулиране на бизнеса с транспортни и хотелски услуги, закупуване на екипировки и хранителни добавки – всичко това носи приход в Републиканския бюджет.

Община Бургас прави много за спорта. Посториха се доста обекти, в които бургаските деца могат да тренират.

Какви деца учат в Спортното?

Всякакви. Имаме много трудолюбиви деца, шампиони, отличници, от всяка прослойка. Спортът възпитава, но са много важни и родителите. Трябва да работим заедно – треньори, учители, родители. Ние сме готови да помагаме на абсолютно всеки.

Най-важното нещо, на което теб те научи Спортното училище?

Отговорност и дисциплина.

Разкажи за връзката си с плуването. Ти ли го избра или то теб?

Майка ми е треньор по плуване и майстор на спорта, медалист е от големи първенства по скоростно плуване и подводно ориентиране, баща ми също се е занимавал с плуване. От 2-3 годишен влизах в басейна.

Преди да започна в Спортното участвах в математически олимпиади, където направих добро класиране. Можех да вляза в Математическата гимназия без изпит. Имаше няколко предварителни събирания за ПМГ и аз се явих, но осъзнах, че макар и да съм добър по математика, тя не е моето нещо. И сега са ми много интересни сметките и логическите задачи.

После започнах да тренирам футбол и исках да вляза в Спортното училище с футбол, но не ме взеха в отбора. Избрах плуването. В началото бях последен по всички състезания, но след първата година с упоритост и труд успях да се развия и стигнах до националния отбор, републикански шампион, рекордьор на щафети. Впоследствие като треньор надминах успехите си като състезател.

Значи може би това е най-важното, на което те е научил спорта – да не се отказваш?

При мен няма предаване. Аз съм убеден, че ще се справим с трудната ситуация тук.

Мислил ли си за друга посока на развитие освен като малък?

Никога. Винаги съм искал да се занимавам със спорт и да надграждам. Затова завърших магистратура в НСА и записах докторантура.

Значи след време ще те наричаме доктор Стойчев?

След 3-4 години. Нямам претенции за преподавателска дейност в университет. Направих го за личностно развитие и да помогна на Националния отбор и на НСА.

На каква тема е докторантурата?

Възрастово обосновени разлики при 13-14 и 15-16-годишни плувци при стартово обръщане. Това са технически елементи, в които държави като САЩ са изключително силни, но при нас това е ниша, на която не се е обръщало толкова внимание през годините, защото не сме имали информация - как да ги тренираме правило.

В националния отбор си бил и треньор, нали така?

Първо бях състезател дълго време, а после - част от щаба. Изпълнявах функции на помощник-треньор при двама различни старши треньори и сме се представяли изключително успешно. В момента съм член на Техническия комитет към Българската федерация по плувни спортове.

Може ли да се каже, че Янчо Стойчев е сменил спортия екип с костюма?

Ясно е, че към момента треньорството няма как да бъде основно за мен. Спортът винаги ще остане в мен и ще намирам начин да тренирам и да поддържам ментална форма като треньор.

Коментирай българското плувно представяне на Олимпиадата.

Успешно. Олимпиадата започва с плуване и завършва с лека атлетика. Най-много спортисти участват в тях. Във всички спортове да се класираш изобщо на Олимпиада е огромен успех.

В плуването имахме финали и полуфинали. Малшанс е за Антъни Иванов, който за мен беше готов за медал. Познавам го лично и според мен липсата на опит му попречи. Убеден съм, че ще се върне много по-силен на следващата Олимпиада. Йосиф Миладинов стана финалист, Любомир Епитропов, който е страшно трудолюбив, стана полуфиналист. Всичките са много млади и талантливи. Преди сме имали по 20-30 медала от Олимпиада, ако се постараем, можем да докараме по 10-15.

А ти медал от Олимпиада обещаваш ли от Спротното училище?

Имаме олимпийска шампионка – Стефани Кирякова. Но и за в бъдеще съм убеден, че ще има. Сигурен съм, че на следващите Олимпийски игри в Париж ще имаме представител на Спортното училище.