Янчо Стойчев е новият директор на Спортно училище „Юрий Гагарин“ в Бургас. Една от основните му задачи е да промени имиджа на учебното заведение. Пред Gramofona.com Стойчев каза, че на преден план се изкарват негативните неща, а на положителните не се обръща достатъчно внимание.

„Имаме олимпийска шампионка и медалисти от световни и европейски първенства по борба, акробатика. В колоезденето имаме страхотни таланти. Денис Кирягин завърши при нас, който е най-големият волейболен талант в България в момента“, припомни Стойчев.

Той обяви, че цел номер 1 пред него ще е да привлече нови спортове в училището. Един от тях е триатлонът, като по него вече се работи и процедурите са на финален етап. В началото на учебната година Стойчев ще проведе разговори със спортната общественост относно спортовете, по които има учебна програма и които са традиционно силни за Бургас, като например волейбола.

Представяме ви част от първото интервю със Стойчев за Gramofona.com:

Проблем ли според Вас липсата на собствена сграда и собствена база?

100 малки неща правят едно голямо. Всяко нещо, което липсва, е проблем за мен. Доскоро бях треньор по плуване и съм се занимавал с високо спортно майсторство, виждал съм и каква е организацията в другите държави. Естествено, ние не можем да се сравняваме с икономически лидери като Китай. Безспорно техните спортни училища са на съвсем друго ниво, но няма лошо да се опитаме да гоним такива държави.

Най-добрият вариант е спортните бази, училището и общежитията, да са на една локация, като разстоянията да се вземат за 5-7 минути пеша.

Кои са плюсовете на Спортното училище?

На първо място, че приемът е след четвърти клас. Учениците имат пети, шести и седми клас, в които родителите имат възможност да добият представа дали децата им имат данни за елитен спорт. Те заслужават да опитат, за да не се чудят след време какво ли би станало. Имал съм такива случаи. Важно е да се каже, че родителите знаят къде са децата им от 7:30 до 18:00 часа. Трето - учат се на труд и дисциплина, хигиенни навици, отговорност.

Пълното интервю с новия директор очаквайте утре в Gramofona.com!