Тонко Фотев е почетен консул на Руската Федерация в Бургас. Той бе любезен да отговори на въпроси относно проблемите на руските граждани у нас и за актуалната ситуация в българо-руските взаимоотношения в блицинтервю за Gramofona.com.

Г-н Фотев, какво се случва с руските инвестиции у нас и по-специално в Бургаска област?

Реално руски инвестиции сега няма. На пазара за недвижими имоти тенденцията в момента е тази, че руснаците си разпродават апартаментите у нас. За съжаление, нещо голямо като инвестиция от тяхна страна тук няма засега.

Каква е причината за руското отдръпване от нашия пазар в последните години?

По-изгодните условия, които предлага, да кажем, една Турция. Има облекчени визови условия за руснаци там, по-евтини почивки, пакети, добър сервиз. Самолетен билет до Турция струва два пъти по-евтино, отколкото до България. Освен това кризата с ембаргото към Русия в момента си казва думата. Тя дава отражение върху доходите на средния руснак, който беше основен купувач тук. И за него вече не е изгодно да поддържа второ жилище в България.

Рязка ли е тенденцията руснаците да си продават имотите у нас и да се пренасочват към други пазари?

Рязка не, но има отлив и има вторична продажба от руснаци към други купувачи.

А как стоят в момента нещата с визите за руснаци, които искат да идват в България?

От една страна, има някакви облекчения, тъй като бяха разкрити повече визови центрове в Русия. Но от друга страна, облекченията, които дават за визите в Гърция и Кипър като страни от Европейския съюз, не могат да се сравняват с нашите.

Как виждате тенденцията в бъдеще? Ще продължи ли този отлив, има ли шанс руснаците пак да стъпят по-сериозно на нашия пазар?

По принцип аз съм оптимист. Но е важно каква е политическата обстановка, защото тя влияе на икономическата и обратно. Считам, че при едно нормализиране на отношенията отново ще имаме ръст на руски инвестиции и на руски туристи.

Като стана въпрос за политическата обстановка, това, че сме в НАТО, влияе ли негативно на отношенията ни с Русия?

Това не е въпрос за моята паница. По отношение на икономиката и политиката има други хора, които могат да имат отношение.

Добре. В момента тече продажба на имоти на собствениците на луксозния ваканционен комплекс „Емералд Ризорд“ в Равда, който е руска инвестиция. Вие имате ли информация какво се случва с този комплекс?

Не. Никой не е идвал при мене, никой не ме е уведомявал, нямам представа.

През тази година ще има ли съвместни българо-руски форуми в Бургас?

Да. Това са традиционните Дни на руската култура, Дни на руското кино. Очакваме делегации от Ярославъл и Краснодар, с които ще търсим развитие на добри отношения между тях и Бургас.