Тодор Йосифов е председател на Национално сдружение „Младежки Глас“. За осма поредна година в Бургас се проведе инициативата „Следвай ритъма 2020“, която събра стотици младежи в морския град на едно място. Мероприятието се осъществява по проект "Спри агресията, кажи ДА на доброто" по Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г., Направление 2, от Министерство на младежта и спорта. Трудно ли се подготвя такова мащабно събитие и каква е целта му? Интервю на Gramofona.com с Тодор Йосифов.

Г-н Йосифов, каква е основната цел на събитието тази година, което доведе за пореден път доста младежи в Морската градина на Бургас?

Ние следваме ритъма на младите хора и ги подкрепяме. За осма поредна година даваме не само шанс за изява на младите таланти, но и идваме да ги подкрепим, защото ние борим агресията чрез такива мероприятия, които могат да покажат по-добрата алтернатива.

Помагат ли наистина такива инициативи в борбата с агресията и как?

С всяко изминало мероприятие виждаме, че спортните събития помагат и са много по-интересни за младите хора от другите неща. Естествено е необходимо някой да ги подкрепи, както прави Национално сдружение „Младежки глас” съвместно с Министерството на Младежта и спорта и община Бургас. Ние вярваме, че такива събития дават посоката, към която трябва да се върви, за да бъде една млада личност успешна.

Освен спорт, какво друго според вас трябва да правят подрастващите, за да могат да бъдат успешни в живота?

Всеки трябва да прави това, което му харесва и му доставя удоволствие. И същевременно вярва, че може да е съпътстваща част от неговия живот. Ние мислим, че всеки един млад човек има потенциал, готови сме и насочваме толкова много години младите хора към това, което им харесва, за да могат след това те да го развиват.

Трудно ли се организира такова мащабно събитие?

Всяко такова мащабно мероприятие отнема огромни усилия и ресурси от страна на всички, най-вече на организацията ни. Това е част от нашия живот и ние сме се посветили на тази кауза и го правим, вярвайки, че има смисъл. Радва ни това, че пред Флора-Бургас е пълно с много млади хора, които са дошли, за да участват и да подкрепят младите в Международния ден на младежта. Това е най-големият успех, на който можем да разчитаме.

Мероприятието е традиционно и вече се провежда за осми път. Обмисляте ли да го разширите с други идеи, освен спорта?

Ние вярваме, че различните форми на агресия може да бъдат преборени с различни форми на занимания с младите хора. Освен спорт, през цялата година сдружението ни организира   младежки дейности, много мероприятия, семинари и обучения, чрез които всеки може да намери своята форма, в която се чувства интересен и полезен. Считаме, че спортът е елемент от живота на младите хора, който трябва да бъде подкрепян.

Колко хора се увличат по вашите инициативи?

Виждаме от много години, че през Младежки глас в цялата страна за една година средно минават по няколко хиляди души. Голяма част от тях след това започват да се занимават с младежки дейности. Ето това е доказателството, че те виждат смисъл в това да се развиват. Ние мислим, че именно ангажирането с подобен род дейности, дава шанс на младите хора да преоткрият това, което ги интересува наистина, за да успеят в живота си.

Кое ви доставя най-голямо удоволствие в работата с младите хора?

Докато младите хора имат потенциала, ние ще продължаваме да ги подкрепяме. На първо място е вярата в каузата на младите хора, че правим всичко това за тях. По-голямо удоволствие от това да помогнеш и да подадеш ръка, наистина няма. Смятаме, че колкото повече добри дела се случват, толкова повече добри хора ще има. Това ще направи и обществото ни възможно най-близко до съвършеното.

Знаем, че в „Младежки глас” членуват много хора, а разраства ли се структурата ви заради подобни събития?

Да и това се дължи основно на ентусиазма на младите хора. Ние виждаме смисъл в това те да се развиват, да вървят напред и да помагат на останалите си връстници. Самата организация „Младежки глас” са именно младите.