Светлозар Бодуров е един от най-разпознаваемите гласове в ефира на Бургас. Неговото име се свързва с емблематичното Южен бряг и новаторското Атлантик. В момента е собственик на радио Power FM. През май радиото отпразнува 5-та си годишнина с тридневни концерти и превърна празника си в истинско събитие за бургазлии. Един разговор с продължение на Gramofona.com

 

Какво слуша един собственик на музикално радио?
Непознати песни. През целия си живот съм слушал всички видове и типове музика. Във времето толкова съм се наситил на музика, че искам да чуя нещо, което не съм слушал преди. Нямам претенции, мога да слушам и сръбска музика, гръцка музика, Моцарт. Аз не смятам, че човек трябва да се лишава от каквото и да е. Лошото е, че не мога слушам радио като слушател. Отбелязвам си какво е казано, какво е минало. Правя рентгенова снимка, на това което чувам. Не слушам емоционално.

Липсва ли ти, че вече не си слушател?
Много. От там е магията. Въздействието на музиката, допълнена от водещия. И точно защото ми липсва, ние планираме да направим нощен блок. В момента нито едно частно радио няма нощен блок. Аз ще го водя с другите колеги с голямо удоволствие. Ще направя това, което чувствам, без да се съобразявам. В този късен час нищо друго няма значение, освен това, което чувстваш. Смятам така да си върна страстта. Всичко е планирано и готово. Трябва ни малко време, за да започнем. Ще бъдем готови наесен. Макар че ми се иска още сега.

Може би есента е добър сезон, още повече, че зимата нощите са по-дълги.
Да, ама летните са по-темпераментни. Истината е, че не трябва да се бърза. Нека да мине еуфорията от концертите. Да изпитаме удоволствието да пуснем собствена програма в Царево. Аз съм роден на 28 септември и за рождения си ден ще си го подаря. Нощният блок е едно от нещата, които навремето палеха най-много хората да слушат радио. Там хората бяха по-разкрепостени, много интелигентни. Говореха на теми, които през деня никой не смееше да коментира. Създаваше са магия, която те кара да станеш фен на радиото.

Ще се справите ли с конкуренцията на другите медии, които имат какво да предложат вечер?
Да. Филмите са едни и същи, реалитата са едни  и същи, новините са отвратителни. Ако има нещо, което може да ти бръкне в главата, това е радиото. Телевизията не може. Хората ако слушат, ще слушат, защото си предложил нещо качествено.

Когато бяха балове излезе новината за момчето, което отиде на своя бал с метро. И ми хрумна, че всъщност Power FM въведе в Бургас модата на бал да се ходи с автобус…
Просто е. Вижте когато дойде време за балове какво става. Първо, харчат се луди пари за дрехи, търсят се всякакви връзки да се намерят лъскави коли. Създава се една еуфория и блъсканица, в която всеки иска да покаже себе си в най-добра светлина, което е ОК. Не знам защо всички абитуриентки са накъдрени като възрастни жени, но това е една друга тема. Второто нещо, за което ние се замислихме е, какво можем да подарим на един абитуриент и неговите родители? И това беше сигурността и спокойствието. Когато идват баловете винаги стават инциденти, които са свързани с трагедии. Освен това когато гледаш луксозни автомобили, след 20-ия няма значение какво гледаш. И тогава ние решихме, че вместо хората да се чудят от къде да намерят скъпи автомобили, на кой пети братовчед да се обадят, за да го ангажират, можем да създадем изключителната емоция, класът да отиде заедно на бала си.

Ние им пускаме диджей в автобуса, който им прави парти. Също така автобусът е атрактивен, той е парти автобус. И какво се получава? 30 коли са по-малко на пътя. Като сложиш и родителите стават 60 коли. Тези хора са забелязани от всички луксозни автомобили, които им свиркат и им махат. Защото те са забележими просто. В същото време класът е заедно и си подарява още един момент, който няма да забрави. Защото това не е просто пътуване, това е преживяване. Виждаш хора, танцуваш, махаш. Това става събитие.

Когато те отидат до ресторанта вече са щастливи, защото са започнали баловете. Родителите са спокойни, че всичко ще е наред, ще пристигнат там. А ние се кефим, че сме намерили начин да направим нещо добро. Като цяло това е било водещото. Да измислим нещо различно. Хората вече имат много високо изискване към нещата, които се правят.

Хората лесно разпознават евтината реклама или че искаш да ги използваш за някаква цел. И това, с което се гордея най-много е, че тук ние винаги се стараем да измисляме нещо ново и различно, нещо което не е правено никъде. Да е нещо интересно и полезно за хората, които живеят тук. Това, което правим 5 години е да се опитваме да върнем имиджа на радиото. Защото ние смятаме, че радиото загуби имиджа си. Не е онова, което беше. Не е онзи партньор, който беше. Не те кара да се смееш и да плачеш постоянно.

Радиото, поради бизнес интерес се превърна в инструмент за прекарване на някакви средства. Тази идея е част от идеите, с които се забавляваме искрено. Тя е ефективна, защото е простичка.