Светлозар Бодуров е един от най-разпознаваемите гласове в ефира на Бургас. Неговото име се свързва с емблематичното Южен бряг и новаторското Атлантик. В момента е собственик на радио Power FM. През май радиото отпразнува 5-та си годишнина с тридневни концерти и превърна празника си в истинско събитие за бургазлии. Един разговор с продължение на Gramofona.com

 

- Рожденият ви ден беше много запомнящ се тази година. Как така решихте да направите цели три концерта?

Ние, като едни прости хора казахме, че ще празнуваме като циганите три дена. Когато седнахме и почнахме да мислим и аз казах: Добре, какво правят циганите като имат празник? Забавляват се три дена. Ние по-зле ли сме от циганите? Не сме. И за това решихме да го направим „три дена яли, пили и се веселили“. Истината е, че това беше една много висока летва за нас. Ако трябва да бъда точен, това беше малко надхвърляне на нашите възможности. Организацията е много сериозна, парите са много сериозни, а ние нямаме опит в това нещо. В крайна сметка се събрахме, погледнахме се и си казахме: Правим ли го? Правим го.

- Колко време ви отне организацията?

5 – 6 месеца. Всичко направихме сами. Сами си намерихме партньорите, контактите, уговорихме си хонорарите. Всичко е минало през нас. Не е някой да ти го организира, а ти само да отидеш. За това сме и доволни, защото всичко си направихме сами. Ние си избрахме артистите, ние преговаряхме с тях. Направиха ни жестове всички, за което им благодаря. Дори и чужденците ни направиха жестове, защото една радиостанция има рожден ден и тя се е обърнала към тях. За разлика от софийските радиостанции, ние не вкарахме изпълнителите в зала с вход 60 лева.

Ние не казахме: Елате да празнувате с нас, ама си платете и влезте да се забавлявате. Направихме го на площада. Исках хората да знаят, че е за тях. Така го разбираме. Истината е, че много се чудихме дали да е един концерт, или три. Казахме си, че всички са правили по един концерт, никой не е правил три. Освен Атлантик, радио в Бургас не е правило концерт. Първият концерт в Бургас на радио беше на Атлантик през 2000-та година. Тогава пяха Каризма и залата беше пълна. И за това, че Каризма пяха в Бургас, 1 година БГ радио не ги пускаше в техния ефир. За това и като се обадих на Миро, той каза: Идвам, въобще не го коментирам.

- Как ще отбележите шестия си рожден ден?

Малко преди концертите, рекламният ни мениджър Станислав Петков каза: Повече никакви концерти. Когато минаха концертите, той каза: Добре, сега догодина кой ще каним? Апетитът идва с яденето. Ако трябва да съм искрен, още не сме мислили за догодина. Но ако трябва да съм съвсем искрен, знам кого искам да поканим догодина. Ако всичко е наред, продължим да се развиваме, догодина живот и здраве ще има още една много популярна група. С нея ще направим един концерт. Трудно се осигуряват хонорари, сумите са големи. Все пак ние сме регионална станция. Нямаме 35 честоти в цялата страна, нямам и страничен бизнес. Трудно е да се подсигурят такива грандиозни събития.

За това се радвам, че го направихме. Коства ни много. Но не фалирахме, успяхме да си свършим работата добре. Намерихме много добри партньори. Една медия се оценява по рекламодателите. Вижте на някой рекламодателите и ще разберете какъв е той. Големите рекламодатели се доверяват на сериозен продукт. Той трябва да е сигурен в теб. Ние работихме с големи фирми, които ни се довериха. Извънбюджетно извадиха пари, защото им хареса идеята. Това е другият ни успех. Да те подкрепят хора, които разбират кое е хубаво и кое - не. Нашите спонсори показаха, че ние сме професионално ориентирана радиостанция, защото продуктът, който правим е съобразен с всички изисквания.

- Вие сте хора с много идеи и проекти. В момента разработвате нов, офисът в Царево. Кога ще се случи?

В момента се случва. Вече мина тръжната процедура за мястото на студиото. Хората, които ще работят в Царево ще работят в най-красивото студио в България. Ще е до залива, изцяло от стъкло. Нашата концепция е хората да ни виждат. Ще е малко студио, но красиво. Една малка къщичка, точно срещу залива. Който сутрин отива на работа, ще може да каже добро утро, докато слънцето изгрява срещу него. Благодаря на общината, която подкрепя идеята да има нещо за хората там. И музиката, информацията, всичко ще е насочено към Царево.

Ние ще направим студиото, трудно ще е с екипа. Ако кажа, че знам кой ще е човекът, ще излъжа. Да кажа, че в Царево са останали млади хора, пак ще излъжа. Те в Бургас не останаха. Но ми се вярва, че има човек, който обича да си говори с хората. Една станция може да е по-лоша от всички останали, но щом е за конкретен град, тя ще е по-хубава от всички останали. Едно е да познаваш човека, да знаеш какво говори и защо го говори. Друго е да слушаш нещо, което се прави общо за всички. Вкъщи когато готвиш ти не готвиш за целия блок, а за своето семейство. Знаеш кой какво обича и това, което не го обича, не го приготвяш. Аз искам нещо по-лесно.

Да имам една малка къщичка, едно малко семейство и да му задоволяваме нуждите. Много работа ни чака. Но за този сезон се надявам да стане. Важното е, че поехме по пътя. За първи път ще има радиостанция в Царево. Тяхно частно радио. Студио с човек, който ще говори за хората в Царево. Програмата там ще е различна от тази в Бургас. Важно е този, който работи да обича радиото и хората, не е нужно да е перфектният човек, просто трябва да е правилният.

Най-добрият пример е Христо Стоичков. Дори и той стана коментатор, но не защото има правилен език. Всички му се смеят на произношението, а той стана коментатор на най-голямата латиноамериканска верига. Къде са големите звезди? Той ги уби всичките. Цялата работа е, че Христо Стоичков го прави със сърцето си. Нищо друго няма значение. Той е пример какво ми трябва на мен.