Ралица Влаева е част от екипа на застрахователния брокер „Колхида“ и отговаря за генералното представителство на фирмата в Бургас. Със застраховане се занимава повече от 6 години и признава, че работата й е интересна. Противно на очакванията, застраховането е бизнес, при който винаги можеш да бъдеш изненадан, признава Ралица.

Кои са най-често търсените застраховки?

- Хората масово познават Гражданската отговорност, която е задължителна, „Каско“ и „Имущество“, но това е една много малка частица от това, което пазарът предлага. Има професионални отговорности, банкови гаранции. Застраховки се сключват и по договори за изпълнение на строителни дейности, дори и пътуване в чужбина. За съжаление все още малко хора си дават сметката, че за малка сума могат да получат застрахователен чадър в хиляди.

Застраховката е вид инвестиция. Какво трябва да знае човек, когато идва, за да сключи такава?

- Трябва да знае какво иска, за какво ще му послужи застраховката. Ако ще пътува в чужбина, тя трябва да поеме разходи при евентуално заболяване или дентална помощ. Изгубен багаж, правна помощ, отговорност към трети лица, също са важни опции при застраховка за пътуване. Всичко може да се служи, дори и да причиним някаква щета, тази застраховка ще плати нашата беля. А тя не струва много, но за сметка на това ни дава спокойствие.

Кои са най-популярните застраховки, които търсят клиентите в Бургаско?

- Бургаският регион е специфичен, защото тук е засилен туризма. Хотелиерите могат да ползват добър застрахователен чадър. За тях са изключително полезни и изгодни отговорност на хотелиера, туристическа застраховка, комплексна застраховка. Гостите на града, а и бургазлии могат да използват краткосрочните полици за помощ при пътуване. Те са ангажирани само с времето когато пътуваме, но ни дават реална възможност да сме спокойни на път.

Българите имаме един показателен израз „след дъжд – качулка“. Успяхме ли вече да пречупим това мислене и имаме ли застрахователна култура?

- Да. Хората започнаха да се ориентират и да разбират, че отдавна е отминало времето когато се плащаше, а насреща не се получаваше нищо. Плащанията на застрахователите са нормални и покриват разходите на клиента. Хората започнаха да сключват застраховки не само за автомобила си или за имущество. Започнаха да се търсят здравните застраховки, животозастраховането също се развива.

Може би и зачестилите бедствия започнаха да променят навиците на хората?

- След всяко бедствие има повишаване на застрахователния интерес. Клиентите идват и питат какво покрива една застраховка. При доброволното застраховане всеки може да избере неговата полица какво ще покрие. Ние пък предлагаме такива застраховки, такива полици и договори, че да спим спокойно. Защото ние стоим зад всеки един договор до изтичането му, а не само при подписването. При нас клиентът има 24-часов асистанс. При необходимост консултираме клиентите си по всяко едно време на денонощието. Радващото е, че нашите клиенти оценяват услугата, която им предлагаме и това ги прави наши дългогодишни партньори.

Бизнесът научи ли се да се застрахова?

- Учат се все още. Хубаво е, че и законодателството ги кара да са по-адекватни. Който е претърпял щета и знае, той осъзнава, че има нужда от застраховка.

„Колхида“ е застрахователен брокер. Каква е разликата между вас и застрахователните компании?

- Ние сме посредник между всички компании. Нашата роля е да защитаваме интересите на клиента. Това, между другото ни е вменено и по закон. Във всеки един момент подбираме най-доброто от застрахователния пазар и като покритие, и като премия. Никога не сме си позволили да предложим договор, който да е на безумно ниска цена и в същото време да няма покритие.

Как подбирате застрахователните компании, с които да работите?

- Ние сме партньори с всички, защото за добрия подбор трябва да имаме база. Няма как да работим само с три или пет компании и да твърдим, че сме най-добрите. Щом е на пазара, една застрахователна компания, то тя е преминала всички изисквания, тестове и проверки на държавата. За това и ние сме партньори с всеки един колега. Така най-добре браним интересите на клиента.