Станислав Марцуль е на 34 години от Санкт Петербург. През 2011 година купува недвижими имоти в България и оттогава почива със семейството си всеки сезон. Дълго време е живял във Франция, но винаги е искал да се върне в България, която да превърне в свой втори дом.

Станислав и стотици негови сънародници, които не притежават статут на разрешение за пребиваване у нас, са силно притеснени, че не могат да пътуват до България. В писмо до екипа ни той алармира, че заради коронавируса забраната за влизане е до 30 април. Какво се случва с имотите на хората и каква е причината за забранителния списък? Интервю на Грамофона нюз

Станислав, свързахте се с нас, за да се оплачете, че не можете да си дойдете в имотите, които имате в България. От кога реално не сте стъпвали в нашата страна и докога продължава забраната заради Ковид 19?

Здравейте, първо бих искал да ви благодаря, че отговорихте на нашето искане и не стояхте настрана, когато руските граждани се сблъскват с този голям проблем, свързан с влизането в любимата им България.

Границите на България за нас, руските граждани без разрешение за пребиваване в евро-страните, са затворени от началото на 2020 г. През пролетта и лятото на 2020 г. вече не бяхме в състояние да влезем в апартаментите си, да прекарваме време със семейството ни в България, както и да се видим с нашите български приятели.

Казахте ми, че подготвяте петиция до българското министерство за несъгласието си руските граждани с имоти у нас, да продължават да не могат да си идват. Колко души вече се разписаха вече?

Да, наистина изпратихме петиция до българското министерство, под която почти 700 души поставиха подписите си и това беше само за няколко дни. Всъщност имаше и има много повече хора, готови да подпишат тази петиция, но имахме ограничено време.

От кога не сте се прибирали лично до България и какво е състоянието на вашия имот/и?

Лично аз от 2 години не мога да посетя България. Разбира се, не само аз, но и всички се притесняват за недвижимите си имоти и в какво състояние са те в момента.

Компаниите, които предоставят услуги за поддръжка на комплексите също изпитват дълбока криза, включително по икономически причини, тъй като около 90% от собствениците на недвижими имоти от Русия не могат да влязат в България.

Според Вас това, че нямате постоянно жителство, причина ли е да сте в забранителния списък заради коронавируса?

Разрешение за пребиваване може да се получи само на няколко основания, но нито едно от тях не се отнася за собствениците на имоти, поради което по-голямата част от тях са отишли ​​в България с виза С, но издаването на визи е спряно от 2020 г. и границите на България са затворени за тази категория лица.

От писмата Ви до различни български институции разбираме, че на хората от бившите руски републики като Украйна и Грузия, е позволено да влизат в България? Каква е логиката според Вас те да могат да пътуват, а Вие не?

Гражданите на Украйна и Грузия имат право да влизат в България без ограничения. Всъщност много се радвам за тях, че имат такава възможност. Моите украински приятели също са объркани защо руснаците не могат свободно да идват във вашата страна. Ако разгледаме графиките на честотата на COVID 19, ще видим, че сега 2-ра вълна в Русия е към своя край и до 1 май ситуацията ще се стабилизира.

През 2020 г. ситуацията с честотата на COVID 19 беше същата в Грузия и Украйна, както в Русия, но България остана затворена за руснаците. Виждаме и как евро държави като Кипър, Гърция, Черна гора вече са отворили своите граници за Русия.

Обръщали ли сте се към властите в Русия за съдействие и какво Ви отговориха те?

Планираме да се свържем с руските министерства с искане за организиране на преговори с българското министерство по въпроса за отваряне на границите. Според съобщения в медиите такива преговори вече са в ход.

Имате ли информация колко ваши съграждани са собственици на имоти по морето и къде тези имоти са най-много?

Нямам точна информация, но мисля, че по цялото крайбрежие има около 400-500 хиляди руски граждани, които притежават недвижими имоти в България.

Gramofona.com ще продължи да следи за проблема!