Румен Петков е председател на партия Алтернатива за българско възраждане /АБВ/. Дългогодишен политик, бивш вътрешен министър. Преди дни Петков участва в мащабен форум в Пловдив за обединение на новата формация „Левицата”. Какво е мнението му за новия ляв проект и какво е необходимо на България? Интервю на Грамофона нюз

Г-н Петков, много знакови политици от различни леви формации определиха новия проект „Левицата” като модерен и нужен. Какво мислите Вие за бъдещото обединение?

Противник съм на такъв тип етикиране в зародиша модерно-немодерно, но мисля, че крачката е решителна. Общите принципи, които бяха приети, готовността бързо да се изготвят секторните политики и ясната заявка от повечето участници за необходимостта от ляво обединение, са много, много сериозна гаранция за перспективата. Надявам се, че ще имаме  времето и волята за една сериозна подготовка за участие както в извънредните парламентарни избори, така и в местните избори в края на годината.

Къде е днес мястото на левицата?

На форума прозвучаха много сериозни бележки от проф. Иво Христов и от евродепутата Петър Витанов въобще за състоянието на левицата в Европа. Тя в Европа губи ценностната си система, губи влиянието си и е в очевидна лидерска криза. Въпросът къде е левицата в България трябва да намери ясен отговор на предстоящите избори.

Левицата през последните няколко години загуби и то драматично своето влияние и подкрепа в обществото. Голямото предизвикателство пред участниците във форума е възстановяване доверието в лявата, в социалната политика, която обслужва. Левицата у нас винаги се е отличавала с много ясни и патриотични ангажименти.

А защо според Вас се стигна до това състояние на левицата, което мнозина описват като лошо?

Да, то е лошо. Мисля, че за голяма част, да не кажа за всички в дискусията, е ясно, че това са натрупвания в годините, изключвания, дистанциране, изолиране на определени хора, от което левицата като цяло губи. Не искам обаче да затъвам в този разговор, защото той няма да е полезен в утрешния ден.

Отиваме на нови парламентарни избори. Какво е нужно на страната ни, за да изплуваме от толкова много кризи и проблеми?

На България й е необходимо парламентарно излъчено правителство. Съмнения относно необходимостта от възстановяване на парламентарната демокрация нямам, но това не бива да бъде на всяка цена, защото тази цена в крайна сметка ще я платим ние българските граждани. Държавата е в катастрофално, институционално, обществено и политическо състояния.

Имаме една отровена атмосфера, атмосфера, в която омразата е начин да съществуваш в очите на обществото. Отрицанието е начин на живот и реализация за определени политици и общественици. Ако не се направят крачки за преодоляването на тази отровена атмосфера, то тоталната катастрофа е неизбежна.

Не виждаме ли, че омразата храни присъствието в политиката на хора като Кирчо и Асенчо, не виждаме ли, че омразата и начинът на ръчно управление позволява активността и присъствието на Борисов, не виждаме ли, че коалиция „Нексо” е най-скандалният пример в Европа.

Ние не разбрахме ли какво ни казва изданието „Ди велт”, че всъщност горивата в България са били изключително скъпи поради контрабандния им износ за Украйна и създадоха изкуствен дефицит у нас, че страната ни е изнесла огромен обем оръжия за Украйна – тези неща ако не ги виждаме, значи нищо не виждаме. Ако искаме изкуствени дефицити, начинът да го гарантираме е подкрепа на коалиция „Нексо”.