„Левицата е в криза и трябва да намерим решение, за да не е в безпътица. В Европа на много места управляват леви и е време родината ни да премине към ново възраждане.“ Това каза пред над 300 знакови политици в Пловдив евродепутатът от БСП Петър Витанов. Над два часа представители на леви партии сред които АБВ, Изправи се!БГ и Движение 21 обсъждат общата идея за новото ляво обединение.

На мащабния форум от Бургас пристигнаха и областният лидер на АБВ Антон Коджабашев, общинският председател Георги Сталев и членовете на партията Ирина Михайлвоа, доц. Силвия Лецковска и Мехмед Мустафа. Според Румен Петков лявото обединение не трябва да губи своя облик. „Нужна е решителна стъпка на всички леви партии. Трябва да бъдем много внимателни да не уплашим някого. Трябва да запазим доверието в левицата“, коментира Румен Петков.

„Мястото на БСП в това обединение ще бъде там където са хората на БСП. Те могат да бъдат в стара структура, в нова структура. Към този момент обаче те не са наясно къде искат да отидат“, коментира и лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. Сред участниците в срещата са президентът Георги Първанов, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Мая Манолова, проф. Иво Христов.