Николай Ненчев е председател на БЗНС. Той беше министър на отбраната от ноември 2014 до януари 2017 год. Ненчев пристигна в Бургас за представянето на изложба, посветена на живота на Никола Петков.

Г-н Ненчев, в последните дни се разрази истински скандал около Комисията по досиетата и нейната съдба. Трябва ли тя да съществува?

- Много силно ме безпокои не само скандалът около Комисията, а и около Доклада за национална сигрлност, около новите изтребители, около превъоръжаването и модернизацията на Българската армия Конкретно за комисията - тя трябва да продължи своята работа до тогава, докато изчерпи целия си капацитет.

Аз мисля, че в рамките на 1 година ще може да финализира работата си, да бъдат сканирани всички копия и предадени на държавния архив, за да се сложи край на всички спекулации. Знаете, че аз бях първият министър, който предаде всички досиета на бившето разузнаване, на военното разузнаване. Така че, доволен съм от това, което свършихме. Работата на Комисията трябва да продължи с хора, които са отдадени на тази кауза.

Българското общество трябва да прочете и да познава историята си такава, каквато е била. Аз съм един от най-големите привърженици. Ето и тази изложба по най-красноречив начин показва, какво се е случило. Предполагам, че ще публикуваме и стенографските дневници от онзи период. Конфликтът, тежките спорове между Никола Петков и Георги Димитров ясно са показвали накъде върви България. Кой и под каква форма е защитавал нейната национална сигурност и национални интереси.

Вие сте и бивш военен министър. Какво Ви притеснява в темата за модернизацията на Българската армия?

Пак казвам, много силно съм притеснен. Безпокоя се ежедневно. Имахме готов проект за модернизация, който финализирах с 2,5 млрд. Един месец ни делеше от подписването на договора. Виждате годината си отива, а нямаме договор.

Ремонтираме старите МИГ – 29, влизаме в един процес на силна конфронтация, има множество конфликти около нас. Нека да дам само един пример. Румъния купува нови 36 изтребители Ф - 16. 2013-та година купиха 13. В Гърция има 156 Ф - 16. Извинявайте, но къде е България?

И си представете един конфликт и ситуация, в която трябва да отстояваме независимост и нацонален суверинитет, как бихме могли да го направим? С ремонтирани МИГ – 29? Които кога ще станат? И дугото е, че цената горе-долу за техния ремонт и поддръжка е колкото за един нов самолет, което е обезпокоително.

Докладът за националната сигрност е другата гореща тема на седмицата. Трябва ли да бъде редактиран?

- Има едно двуличие от страна на политиците и държавния елит в България. Същият доклад, който съм получавал аз, са го получавали и те. Нека да имат достойноството и да застанат с лицата си пред българския народ и да кажат какво е реалното състояние на държавата и на националната ни сигурност.

Не преиемам, че професиналисти от външното разузнаване, Държавната агенция по разузнаване, от военното разузнаване и ДАНС са хора, които не си разбират от работата. С тези конфликти ние отричаме и омаловажаваме труда на тези хора.

Не можем ние да определим дали ситуацията е такава, или такава. Плащаме огромни пари, нека вземем предвид констатациите в доклада и те да останат такива, каквито са. Докато бях министър такива противоречия не е имало.

Враг ли е Русия на България?

- Вижте, аз не бих искал да вляза в това русло. Дали е враг, или не, не определяме ние. Но България трябва да има политика, съобразена с политиката на Европейския съюз и НАТО. Много ясно се казва в докладите на Атлантическия съвет, много ясно се казва в докладите на НАТО, че Русия води агресивна политика, че Русия не спазва своите ангажименти и договорености от Минск, което ме кара да мисля, че тя е заплаха за целия ЕС и НАТО, към които и България принадлежи.