Председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев пристигна в Бургас, за да представи изложба, посветена на Никола Петков. Тази година се отбелязват 70 години от екзекуцията на бележития политик. Експозицията представя в снимки и документи най-важните моменти от живота на Никола Петков. Някои от експонатите се показват за първи път пред публика.

„Събрахме документите и снимките, благодарение на Комисията по досиетата, Държавния архив, Министерството на вътрешните работи и БНТ, на които благодаря. Пътуващата изложба ще бъде представена в 20 населени места. Тя вече е изложена в Народното събрание, постоянно може да бъде видяна в градинката на „Кристал” в София. Предстои да бъде показана и в Европейския парламент, където официално ще поискаме зала или фоайе да носи името на Никола Петков”, обясни Николай Ненчев.

През целия си живот Никола Петков е изключително последователен привърженик на една свободна и независима България, нещо, което отстоява и до сетния си миг. Той е наследник на велик род. Малцина знаят, че баща му Димитър е бил опълченец на Шипка, като само на 16 години губи едната си ръка, разказа още Ненчев.

„Той е бил кмет на София,  председател на Народното събрание и е убит,  докато е министър-председател на България. Братът на Никола  -  Петко,  завършва с отличие Сорбоната, връща се в България, участва във войните. И това, че нямаме пленено знаме, се дължи  и на него, защото спасява знамето на полка си. През 1924г. и той е убит. Не  се сещам дали в света им друг род – политически и държавнически обвързан, който е да избит по този начин. Никола Петков е последният наследник, с чието убийство се слага край на рода Петкови. Затова те трябва да бъдат помнени”, коментира Николай Ненчев.