Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. В днешното интервю за Грамофона нюз д-р Иванова ще обясни правилната посока на здравословно хранене и какво е нужно, за да отслабнете.

Д-р Иванова, от какво зависят здравословното хранене и контролът на телесното тегло?

- Според Световната здравна организация и Министерството на Здравеопазването на България здравословното хранене и контролът на телесното тегло зависят от няколко неща:

  • Консумиране на нискокалорични храни и такива с ниско съдържание на мазнини;
  • Заместване на сладките напитки с чиста вода;
  • Намаляване порциите на половина. Хранене често, но по малко.
  • Ежедневна физическа активност.

Каква трябва да е правилната посока за здравословно хранене и какво включва като начало тя?

- На първо място най-важен е самоконтролът на времето и честотата на хранене. Изключително важен е както видът на приеманата храна, така и количеството й.

А колко трябва да се яде?

- Колко трябва да се яде е строго индивидуално и зависи от:

  • Пол;
  • Възраст;
  • Физическа активност;
  • Генетични предпоставки;
  • Физиологично състояние;
  • Здравословно състояние.

Мъжете имат нужда от повече калории, отколкото жените. По-младите хора се нуждаят от повече калории, отколкото по-възрастните. Но независимо от възрастта, по-активните хора се нуждаят от повече калории, отколкото тези, които са по-малко активни.

Какво е нужно за правилно отслабване?

- Водете си дневник на храненията и по този начин ще можете да следите приетата храна, но бъдете честни със себе си. Планувайте храненията си и си правете списък за пазаруване. Така ще избегнете купуването на нездравословна храна.

Не пазарувайте, когато сте гладни. Ограничете храните, които са с високо съдържание на мазнини и захари. Използването на по-малки чинии намалява обема на поетата храна, т. е. консумирате по-малки порции и калории. Важно е да не се храните на крак. Препоръчително е да сте в седнало положение и храната да се консумира осъзнато. Ако се разсейвате с други дейности – гледане на телевизия, работа с компютър и т. н., може да преядете.

Съществува ли вълшебна диета за бързо отслабване?

- Няма вълшебна диета или хапче, които с магическа пръчица да ви помогнат за месец-два са редуцирате излишното тегло, трупано с години. Необходимо е поетапно и контролирано от диетолог намаляване на теглото, което ще доведе до дългосрочна и устойчива промяна, защото „Отслабването е пътуване, а не дестинация!“

Трябва да си поставяте реалистични цели за намаляване на теглото. От съществено значение е подкрепата от семейството, приятелите, лекар – диетолог, психолог. Когато емоцията е водеща, волята няма как да надделее над емоцията. Емоционалното хранене е много чест проблем в съвременното общество. Умерено-интензивна физическа активност е също важна част за правилното отслабване. Нужно е бързо ходене, танци, плуване, излет в планината, каране на колело.

В следащата част очаквайте подробен материал на тема Физическа активност отново със съветите на д-р Евелина Иванова. Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.