Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. В първата част на интервюто д-р Иванова обясни как да изчислим индекса си на телесна маса и какви са причините все повече хора да имат проблеми с теглото. Какво е метаболитен синдром и кога трябва да спешне миреки, отговаря д-р Евелина Иванова.

Д-р Иванова, всички знаем, че наднорменото тегло води до сериозен риск за здравето. Кои са факторите, които сериозно ни застрашават?

- Наднорменото тегло само по себе си крие риск от много заболявания. В комбинация с различни фактори обаче, този риск нараства. Трябва да предприемете спешни мерки ако освен наднормено тегло, вие сте пушач.

Високата кръвна захар, високите нива на лош холестерол и ниските нива на добрия холестерол също крият сериозен риск. Трябва да сте особено внимателни и ако в семейството ви има хора със сърдечно-съдови заболявания. Липсата на физическа активност пък допълнително утежнява ситуацията на хората, които имат проблеми с килограмите.

Кога мерките стават задължителни, а не пожелателни?

- Ако индексът ви на телесна маса е по голям или равен на 30 кг./кв.м, се препоръчва да намалите теглото си. Ако към това прибавим и някой от рисковите фактори, за които вече споменахме, то мерките са повече от задължителни. Добре е да се знае, че дори и малкото намаляне на теглото, с 5 до 10% значително понижава риска.

Говорим за рискове, но какви са те? От какво можем да се разболеем, ако килограмите ни са над здравословното ниво?

- Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на много заболявания. На първо място нека споменем сърдечно-съдовите и риска от инсулт. Диабет 2, заболявания на бъбреците, дори и някои видове рак са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. За младите дами е важно да знаят, че при наднормено тегло може да имат сериозни затруднения при забременяване и при самото протичане на бременността.

При проблемите с килограмите често се говори за метаболитен синдром. Какво означава това?

- Реално метаболитният синдром е комбинация от затлъстяване и някои заболявания. Един от задължителните му елементи е затръстяването от андрогенен тип, т.е. натрупването на мазнини около талията. Тук трябва да прибавим инсулиновата резистентност, високото кръвно налягане, повишеният холестерол и високата кръвна захар.

Какво може да предизвика развитието на метаболитен синдром?

- На първо място е прогресивното наддаване на тегло. Тук обаче трябва да включим и няколко съвременни порока, а именно тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. консумацията на храни, които съдържат прости въглехидрати, начинът на живот и неправилното хранене.

Фамилната обремененост също е фактор за развитието на метаболитния синдром. Риск има и за жените в климактериума. Най-простичко казано, за да избегнем риска от развиване на метаболитен синдром, трябва да се храним и живеем здравословно и да бъде активни.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.