Кристина Атанасова е секретар на бургаското читалище „Изгрев 1909“. Завършила е Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в София. От 2002 г. досега работи в читалището, което през 2019 г. празнува своята 110-годишнина. По този повод тя беше любезна да сподели интересни факти за НЧ „Изгрев 1909“ в интервю за Gramofona.com.   

Колко тома е библиотечният фонд на читалище „Изгрев 1909“ и как се запълва той?

Към днешна дата фондът на читалището е около 36 000 тома. Комплектува се всеки месец, купуваме нови книги, като те се подбират според търсенето на читателите и по наша преценка. Библиотеката ни е с общообразователен профил, вземаме това, което е най-ново на пазара и към което има най-голям интерес. 

Освен на български има ли книги на чужд език?

Да. Имаме чуждестранна сбирка на английски, немски и руски език. Тези книги са ни предоставени предимно от дарители, които са наши читатели и притежават такива издания в собствените си библиотеки. Ние сме ги завели в читалището и съответно ги предоставяме на други читатели.

А случвало ли се е да идват чужденци да търсят книги в читалище „Изгрев“?

През лятото се случва. Миналата година дойде майка с детенце. Предоставихме им да разгледат детските книжки на английски и те си избраха.

Предвид, че много руснаци имат имоти тук, от тях има ли интерес?

Да, имаме русначета, които ходят в български училища и четат препоръчителната детска литература. Те са много редовни читатели. С интерес търсят книжките, четат ги, връщат ги в срок, което е похвално.

Освен закупуването на нови книги приемат ли се томове от домашни библиотеки, от хора, които искат да дарят екземпляри от собствената си колекция вкъщи?

Да. Имаме много дарители на библиотеката. Даже преди малко влезе момче, което е наш читател, и донесе две нови книги от личната си библиотека.

Има ли изисквания какви да бъдат книгите, които се даряват?

Всеки подарява това, което прецени, което смята, че ще бъде интересно. В общи линии хората се опитват с техните дарения да помагат на нас, защото знаят колко е трудно комплектуването на нови книги. Благодарение на тях имаме по два, по три екземпляра от едно и също заглавие.

Кои са най-търсените от читатели автори в читалището за 2018 г.?

Ние си направихме една класация за най-четените автори сред нашите читатели. Сред българските имена това са Ивинела Самуилова, Милен Русков, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Александър Чобанов. Сред чуждите автори фаворитите са Джоджо Мойс, Стиг Ларшон, Жозе Родригеш Сантуш, Джефри Арчър, Майкъл Конъли, Нора Робъртс, Сандра Браун, Даниел Стийл. Най-предпочитаните автори при децата са Дейвид Уолямс, Рик Риърдън, Джоан Роулинг, Джон Грийн, Джеф Кини. Разбира се, има и много други.

Какъв жанр книги се търсят най-много?

Трилърите и любовните романи мога да кажа, че са най-предпочитани.

Читалището вече е на 110 г., натрупало е богата история. Пазят ли се архиви от основаването му през 1909 г. и те достъпни ли са за читателите?

Ние имаме една сбирка с всичко, което е излизало през годините за читалището, имаме такъв архивен фонд. Той е достъпен, но материалите от него не се изнасят за дома, а могат да се ползват на място в читалището. Пазим снимков архив, материали от вестници и списания, които навремето са излизали за нашето читалище.

Дигитализиран ли е вече фондът на читалището като заглавия на книги?

От 2006 година имаме автоматизирана база данни, т.нар. електронен каталог. Всичко, което постъпва, се обработва и се качва в електронната програма. Чрез нея търсенето става лесно. Имаме и такъв архив на книги, които не са вкарвани преди 2006 г., те представляват ретро база. Почти една трета от целия фонд на читалището вече е вкаран в каталога. Чрез него читателите могат да проверят дали дадена книга е налична и съответно да си я резервират, ако тя в момента е взета от друг читател.     

Как повлия появата на интернет на четенето на книгите?

Мисля, че двете неща вървят прекрасно паралелно едно с друго. Имаме много потребители, които ползват интернет, но обичат да държат книга в ръка. Други от нашите читатели четат едновременно на електронната си книга, но идват и вземат книги от нас за вкъщи. Вероятно има някакъв лек отлив, но надяваме се, че няма да се загуби връзката между читателя и класическата книга.  

Имате ли статистика колко читатели използват услугите на читалището на година?

Около 1000-1200 са нашите потребители годишно. Като не са малко тези, които ползват повече от един път услугите на читалището – обикновено веднъж или два пъти на месец, зависи от скоростта им на четене. Например имаме регистрирани дами в пенсионна възраст, които имат време да четат и идват повече от веднъж седмично.

По повод годишнината на читалището през 2019 г. организирате различни събития. Едно от тях беше за Световния ден на книгата – 23 април. По ваша покана в Бургас гостува писателят и сценарист Александър Чобанов. Как избрахте именно него и той от своя страна лесно ли се съгласи да дойде до Бургас?

Спряхме се на Чобанов, защото той е един от младите български автори, към които нашите читатели проявяват най-голям интерес. Свързахме се с издателката къща „Хермес“, която издава неговите книги, те се съгласиха да бъдат наши партньори в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга“ през 2019 г. Александър Чобанов също се съгласи да бъде специален гост на Бургас и така нещата се получиха. И на 23 април го представихме пред бургаската публика. Самият той остана приятно изненадан, не очакваше такъв интерес към представянето му. Като един ангажиран, забързан млад човек и той си има своето ежедневие, чувахме се редовно по телефона, но някак си не можа да усети предварително какво точно го очаква тук. Но като дойде на място, като му обяснихме нещата, като го сложихме на масата за пресконференция и тогава вече навлезе в същината на инициативата.

Какви други инициативи предвиждате за тази година?

До края на годината предстоят няколко интересни неща. Най-близкото е на 18 май, когато ще е второто издание на „Изгрев парк фест“, който ще се състои на открито в парка на комплекс „Изгрев“. Той представя децата творци от читалищата на Бургас. Ще може да се видят демонстрации на арт школите, на танцовите състави, които представят читалищата. Родителите ще могат да преценят към кое изкуство тяхното дете проявява интерес и какво любителско творчество да посещава то в читалището на комплекса, в който живее.

През юни-август ще се проведе „Изгрев парк чете“, като целта е да се популяризират сред малчуганите, техните родители, баби и дядовци четенето и книгите, с които библиотеката на читалище „Изгрев 1909“ разполага.

През есента предвиждаме четвърто и пето издание на Училище за родители на тийнейджъри, трето издание на уъркшопа „Морето и децата“, концерти за Никулден и Коледа.

Какво ще пожелаете на бургаските читатели за Великден?

Да намират време за четене, защото хубавата книга е празник за душата. Нека да дойдат при нас в читалището, ние ще им помогнем при избора на книги. Това е едно споделено удоволствие.