„Бургас е четящ град с акцент върху подрастващите - замислям се дали да не се преместя тук“. Това заяви писателят и сценарист на едни от най-хитовите сериали у нас в последните години като „Дяволското гърло“ и „Под прикритие“ – Александър Чобанов. Поводът за гостуването му в морския град е 110-годишнината на читалище „Изгрев 1909“, която съвпада със Световния ден на книгата и авторското право - 23 април.

Писателят бе представен от Валентин Георгиев - програмен директор на ИК „Хермес“, който насочи вниманието на присъстващите към доброволческата дейност и възможността библиотеките да обновяват своите фондове.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в градския транспорт по линии Б1, Б2, 11 и 12, получиха книжка с разказа „Калинката“ на Александър Чобанов. Така по традиция стартира Седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга“, която се реализира от читалище „Изгрев 1909“ с подкрепата на Община Бургас.

Целта на организаторите е да покажат, че четенето може да бъде споделено преживяване и всяко място, и време са подходящи за книгите. Антоанета Димчева от читалищното настоятелство сподели за предстоящите проекти на читалището, сред които са „Изгрев парк чете“, „Изгрев парк фест“, „Училище за родители“, празникът на най-малките - 1 юни и др.

„Любовта ми към четенето бе провокирана от двамата ми дядовци, а писането започна с подтик от страна на учителката ми по литература. Тя още следи развитието ми и винаги идва на представянията на книги. Помня много ясно деня, когато прописах. После започнаха сценариите, това ми даде много дисциплина“, сподели още Чобанов пред бургаските си почитатели. Той разказа за филма „Слънчев бряг“, който е сниман в Бургас и предстои да излезе по кината тази година.

Заслужени аплодисменти и много настроение предизвика театралният етюд на учениците от класа по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ с преподавател Даниела Георгиева-Стоянова. Талантливите младежи се превъплътиха в героите от разказа „Калинката“.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 г. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът „One City, One Book“ е познат в Германия, Англия и Ирландия. По-рано през април в Холандия също се проведе подобна инициатива, с която страната отбеляза националната си Седмица на книгата.

През 2013 г. народно читалище „Изгрев 1909“ за първи път прилага тази добра практика и представя младия писател Явор Веселинов, последван от авторите Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев, Янчо Чолаков, Радко Пенев и Георги Бърдов.

Специални гости на събитието бяха заместник областният управител на Бургас Севдалина Турманова, Веселин Пренеров - председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Общинския съвет в Бургас.