Красен Парушев е напреднал научен водолаз към Научния комитет на световната федерация по подводна дейност. Собственик е на „Окси – Барокамера“ в Бургас. За какво се прилага методът хипербарна оксигенация и на кого е помогнал? Интервю на Грамофона нюз с Красен Парушев.

Какво представлява барокамерата или хипербарната оксигенация (ХБО)?

Хипербарната оксигенация представлява терапия с кислород под повишено налягане. Има няколко вида барокамери. Тази, с която разполагаме в нашия център, може да се използва както за терапии и водолазни спускания, така и за най-различни водолазни заболявания. Хората, които ни посещават, идват тук основно за здраве. Правят терапевтични процедури, които влияят изключително добре на организма. За последните десет години през барокамерата ни са преминали десетина водолази с различни проблеми. Много водолази са били тук и с цел симулационни спускания, за да могат да свикнат с азотното опиянение.

Как влияе кислородът на организма след терапиите?

Той има благоприятно действие. Знаем, че кислородът е в основата на съществуването ни. Има вещества, без които можем да живеем дълго време, но само 5 минути без кислород, организмът загива, защото най-чувствителни към кислорода са нервните клетки.

Колко терапии са нужни на организма, за да се получи желаният ефект?

В най-добрия случай са необходими десет гмуркания, за да може да има натрупване. Това е все едно да отидем на планина за един ден и да очакваме промяна. Ефект ще има, ако останем поне десет дни, за да може да ни се повиши съдържанието на хемоглобин.

Кога реално се усеща ефектът от барокамерата?

Веднага се усеща, защото ударната доза кислород, която достига до клетките, действа веднага. Както знаем, хемоглобинът допринася за насищане с кислород на всяка клетка на тялото. Той е белтък, който има определен размер. В някои кръвоносни съдове просто не може да стигне. Там обаче телесни течности стигат, когато са хипер оксигенирани и доставят нужното количество от разтворения под налягане кислород.

След първите десет процедури, кога е добре да се направят следващите?

Нещата в тази сфера са много динамични. Доскоро без прекъсване се правиха по 40 последователни процедури, след това има почивка от месец и отново могат да се направят 40.

Освен активно работещи и възрастни, на лечение в барокамерата идват и много деца. Какъв е ефектът при тях?

Този метод започна да се прилага много усилено при аутистите. Резултатите са просто зашеметяващи. Имаме случаи с деца, които са абсолютно невербални, но след терапиите не е останало нищо от това, което е било при тях и са едни абсолютно нормални деца.

В предварителния ни разговор споменахте, че хипербарната оксигенация влияе много добре на концентрацията на хората. Как става това?

Да, само след десет сеанса тя се увеличава в пъти. Човек става много по-концентриран и паметта започва да ни служи много добре. Нормално разтворено съдържание на кислород в кръвта е много ниско според атмосферното налягане, в което живеем. В случая в барокамерата става до 20 пъти повече.

Откъде всъщност се заражда хипербарната оксигенация?

Бумът на хипербарната оксигинация е от момента, в който я нямаше машината бял дроб-сърце и операциите се правиха в хипербарни стаи. В продължение на 20 години е установено, по империчен път, че различни състояния се подобряват бързо например порезни рани заздравяват много бързо. Самите пациенти са се възстановявали бързо и освен операцията са повлияни и други симтоми.

Така е започнала хипербарната оксигенация. Прилагането на метода с лечебна цел е свързано с дълбоководното гмуркане, има богата история и постоянно се усъвършенства от 17 век насам. И сега всъщност, тази наша свобода с прилагане на метода дава голям тласък за развитието на хипербарната оксигенация в световен мащаб.

Как барокамерите са развити в останалите държави по света?

Хипербарната оксигенация се използва много в цял свят. В някои държави все още се действа доста консервативно, защото използването й е свързано с промяна в законодателството. В някои държави, в които прилагането не е регламентирано, имат свободата да се работи по-смело в тази насока. Много е важно да се отбележи, че този вид терапия може да се използва като лечение изцяло при различни състояния, така и с терапевтична цел.

 Постоянно комуникирам с екипите от други хипербарни центрове в различни държави. Имам тясно сътрудничество с д-р Майкъл Колински, който е английски специалист в хипербарен център. Бил съм и в Австралия, в един от най-големите хипербарни центрове. Смело мога да кажа, че в момента дори те се учат от нас и от нашия опит.

Разкажете за някой интересен случай с ваш клиент?

Толкова много са случаите. Миналата година срещнах клиенти, които първоначално не познах. Мъжът беше с диабетно стъпало, на който му предстоеше ампутация на част от крака. Посети центъра и направи 15 процедури, след което гангрената спря, раната гранулира много бързо и се затвори. Към момента човекът си ходи нормално, има си крак и не се стигна до ампутация. Между другото съпругата му беше наскоро при нас за тонизиращи терапии.

Как се отразяват те на дамите и какво бихте казал на жените, които все още се колебаят да ви посетят?

В Израел е най-големият в света научно-изследователски хипербарен център с огромни барокамери. Израелският професор Шайн Сагол е единственият, който е доказал, че процесът на стареене е обратим. Абсолютно доказателство има, че подмладяването е възможно именно чрез хипербарната оксигенация.

Цялото изследване е публикувано в научното списание Aging. Клетките се хранят с кислород и с глюкоза. Ако глюкозата я набяваме от качествена храна, ще си набавяме и качествена глюкоза. Липсата на кислород идва от начина, по който живеем - понижаване на нивото на кислород поради разтапянето на ледниковите шапки, замърсена среда, индустриализация, коли забързано ежедневие, стрес.

Много често срещан проблем е неправилното дишане - в повечето време стоим прегърбени, смачкани, дишаме повърхностно и това оказва веднага влияние на организма. Тялото започва да изпитва хипоксия (бел.ред. - недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм).

Когато има липса на кислород в кожата, тя посивява. С едно хубаво насищане организмът разцъфва, а кожата става розова и хубава. Терапиите с кислород оказват най-голямо влияние върху мозъка тъй като използва и 20% от кислорода в кръвта. Той е нещото, което се грижи за цялото ни тяло. След 20 хибербарни сесии, мозъкът ни започва да произвежда стволови клетки, както на ембрионално ниво, а те са всъщност монтьорите на тялото ни. Най-общо казано, кислородът е здраве.

Как влияят терапиите с кислород на преболедували от коронавирус?

Ще обясня как протича самото заболяване и защо барокамерата е просто задължителна за хората, които са го прекарали. Самият вирус отделя желязото от хемоглобина и докато той има точни параметри в човешкото тяло, всяко едно хемоглобинче има по една молекула желязо.

След като вирусът отдели желязото от хемоглобина, той на практика не може да се окисли и спира да пренася кислород. Затова и много често хората изпадат в остра хипоксия. Започват да ги обдишват, което обаче не е много ефективно, защото вкарват кислород в дробовете, но няма какво да го пренесе до клетките. В барокамерата се насища телесната течност. Дори хемоглобинът изобщо да не пренася кислород, нивата, които ще вкараме в телесната течност, са достатъчни да го оксигенират.

Какво бихте казал на критиците, които отричат категорично действието от барокамерата?

Това са хора-лаици, които не разбират най-малкото от физика. Ако отворят една бутилка с газирана вода, ще разберат как действа налягането върху течностите. Това е една обикновена вода с разтворен въглероден двуокис. Тялото има 70 % течност. В барокамерата е абсолютно същото – под налягане разтваряме газ – може да не е само кислород, а азот, хелий. При по- дълбочинни спускания правим и хелио-кислородни смеси. Там се намалява съдържанието на кислород, защото иначе той става силно токсичен.