Терапиите в барокамера стават все популярни и привличат не само хора със сериозни здравословни проблеми. Малки деца, активно работещи и дори 80-годишни са клиенти на водолаза Красен Парушев, който е собственик на „Окси Клиник – Барокамера“ в Бургас.

Барокамерата или хипербарната оксигенация (ХБО) представлява терапия с кислород под повишено налягане. „Всеки знае, че артериалната кръв е алено червена, защото е много богата на кислород. Венозната е много бедна на кислород и е тъмна. Когато има липса на кислород в кожата, тя също потъмнява. С едно хубави насищане организмът разцъфва, а кожата става розова и хубава“, обяснява Красен Парушев.

В началото той е приемал основно водолази, но години наред вече посреща в центъра и други клиенти клиенти.

„Да, хората определено започнаха да търсят много и да се интересуват от ползите, които извличат след посещение при нас. Клетките се хранят с кислород и с глюкоза. Ако глюкозата я набяваме от качествена храна, ще си набавяме и качествена глюкоза. Липсата на кислород идва от начина, по който живеем - замърсена среда, индустраилизация, коли забързано ежедневие, стрес. Много често срещан проблем е неправилното дишане - в повечето време стоим прегърбени, смачкани, дишаме повърхностно и това оказва веднага влияние на организма. Тялото започва да изпитва хипоксия (бел.ред. -недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм)“, обяснява още Красен Парушев.

По думите му терапиите с кислород оказват най-голямо влияние върху мозъка. „Той е нещото, което се грижи за цялото ни тяло. След 20 хибербарни сесии, мозъкът ни започва да произвежда стволови клетки, както на ембрионално ниво, а те са всъщност монтьорите на тялото ни. Най-общо казано, кислородът е здраве“, категоричен е бургазлията.

За какво още се прилага методът хипербарна оксигенация и на кого е помогнал, очаквайте в интервю с Красен Парушев.