Карл-Хайнц Кройцсалер менажира музея Waggerl House и музея „Тиха нощ“ в Pflegerschlössl, както и архива на Waggerl и местната историческа колекция. Той е работил дълги години в търговията с вино и кафе в Залцбург и Виена, но се завръща в родния край и се отдава на културното развитие на Ваграйн. В Бургас го води изнесената изложба на старинни коледни играчки. Интервю на Gramofona.com!

 

Г-н Кройцсалер, какво е специално има в старинните коледни играчки от Австрия и района на Ваграйн?

Не знаем произхода на всички играчки, но те са направени от хора от нашия район през 18 век. Били са бедни, но са проявили много страст, творчество и креативност. Подготвяли са ги за подаръци и за украса на дома. Всички са посветени на раждането на Спасителя и носят своите послания. Направени са от подръчни материали, платове, слама, черупки от орехи.

 

Имат ли специално послание, което носят?

Имат послания и се подготвят за украса на дома, като във всеки дом има ъгъл, в който е поставвена кошарата, символ на раждането на Исус Христос. Всеки един от елементите  - магарето или другите животни,  се поставят в точно определен момент.

Топките за елха, например, първите коледни елхи били украсени с ябълки, като спомен за традицията с райското дърво. Шишарките – смятат се за знак за плодородие и често се използват за коледни аранжировки или като висулки за коледната елха. Сламените висулки, обикновено под формата на сламени звезди, се считат на символ на яслата, в която е лежало бебето Исус. Камбаните призовават към святата нощ преди Коледа. Те символизират хармонията и свързват небето и земята със своя звън. Ангелите - висулки с ангели, често с инструменти като арфа или тромбон, провъзгласяват добрата вест.

 Кога австрийците започват да поставят елхи в домовете си?

Коледното дърво навлиза по-късно в традицията в дома. Стъклените играчки навлиза също по-късно през 19 век, а преди това ябълката е била символ на цялост, ядките, ангелите – известители, а стъклените топки навлизат по-късно.

 

С днешна дата как украсяват хората в Австрия за Коледа в домовете си?

Различно е в зависимост от мястото и статуса на семействата. В нашия район повечето хора спазват традициите и изготвят ръчно направени играчки с естествени материали, плодове и ядки.

По какво си приличат и раличават традициите с нашите в България?

Трудно е да се открои нещо специално. Ние имаме нещо като вашите коледари, млади мъже с маски търгват да обикалят домовете. Но това е след Коледа, за да изгонят лошите сили, тъмнината, студа и да приветстват пролетта и светлината.


Отказвате се да развивате търговия с вино в столицата Виена и се прибирате в родния град да се занимавате с културните традиции. Какво ви провокира за тази смяна?

Бях много възхитен и вдъхновен от двамата творци във Ваграйн, на които са двата музея. Джоузеф Мор, автор на текста на песента „Тиха нощ! Свята нощ!“ и Waggerl. Считам, че е моя мисия да продължа тяхното дело. Двата музея са свързани с Коледа.

 

За първи път експонати от тези музеи излизат зад граница и за нас е чест, че сте избрали Бургас и България. Каква е целта?

Основното за тази изложба, която се прави за първи път зад граница, е да разпространим посланието за мир и любов. Като се загледате във всеки един от предметите в изложбата, ще видите, че те са направени с много страст и отдаденост, както и с огромно желание да донесат радост на другите хора. С любов към другите са направени!