Калина Апостолова е козметик с 8-годишен опит. Тя е представител на водещата козметична фирма „Антоанет“ за Бургас. За Gramofona.com Калина Апостолова даде съвети за перфектните вежди.

- Калина, разбрахме вече, че дебелите вежди са хитът за тази година. Колко често трябва обаче да почистваме веждите си?

При всеки е индивидуално и зависи от растежа на косъмчета. При някои клиенти се налага почистване на веждите на около 5-10 дни, а при други в месеца веднъж. Според мен веждите се почистват толкова често, така че винаги да изглеждат добре поддържани и оформени.

- А колко често трябва да поддържаме формата на веждите си?

Не забравяйте, че формата трябва да се поддържа редовно. Израсналите косъмчета отстранявайте през няколко дни. По този начин веждите ще изглеждат винаги в приличен вид.

- Ако нямаме възможност да посетим козметик, как правилно можем да ги почистим в домашни условия?

Веждите са рамката на лицето, те придават баланс и играят огромна роля за красивото излъчване.  Клиенти предпочитат да почистят веждите си в домашни условия с идеята, че ще справят с тази задача,  защото им изглежда доста лесно, но резултатът много често е следният - недобре оформени вежди и асиметрия. Съветът ми към тези, които искат да оформят сами веждите си е да се стремите към естествената си форма.

- Сложна ли е техниката за оформяне на вежди в домашни условия?

Не, но има и няколко трика. Косъмчетата е необходимо да се захващат максимално близо до коренчетата. Със свободната ръка опъвате леко кожата и дърпате рязко. Класическите "идеални" вежди са построени на базата на три основни линии, прокарани през всяка част на лицето. За да се определи точната форма, където трябва да започват, завършват и където е най-високата извивка, трябва да прокарате тези линии по лицето си. Това може да направите с помощта на молив. Наложете го на лицето, така, че да мине през изброените точки, и отбележете „П“. 

Първата линия минава от най-външната част на ноздрите към вътрешния край на очите- ресечните му точки с линията на веждите. Втората линия също започва от външната част на ноздрата, но завършва при външния ъгъл на окото. Третата линия минава през дъгата на веждата, когато гледате направо. Отстранете косъмчетата вляво и вдясно от контролните точки, както и тези под и над линията на веждите, които изкривяват извивките им, за да се предаде окончателния им контур. Не се увличайте в прекаленото отскубване на косъмчета, за да не допуснете някои доста неприятни грешки и в резултат да изглеждате постоянно „изненадани“ или „учудени“.

- Какво ще посъветваш тези, които няма да успеят с триковете?

Ако им се струва сложна тази задача, по-добре да не рискуват, а се доверят на професионалист, който ще направи желаните от тях вежди. Съветвам всички  да посещават оторизирани салони, за които клиентите имат отзиви и наблюдения. Срещала съм се с клиенти, които са се доверили на козметик с цел по-добро качество, но и там се срещат груби грешки. Незадоволяващите резултати отказват клиентите да посещават козметичните салони и трудно се доверяват на някой друг. Бих казала даже, че това не се отнася само за почистването на вежди, а и при повечето разкрасителни процедури в нашата сфера.

Мисля, че всеки трябва да намери салона, в който да се чувства  спокоен и сигурен в работата на професионалистите, които работят там. По този начин всички разкрасителни процедури ще се превърнат в едно запомнящо се за вас удоволствие.

- Какво би казала на дамите за финал?

Въпреки напрегнатото ежедневие, нека все повече хората да намират време за себе си.