Георги Мицов е едно от най-популярните имена в туристическия бранш в Бургас и региона. Дългогодишен мениджър на хотел „България“, близък е до ресторантьорския бизнес, в момента работи като консултант в туризма. Потърсихме го за коментар относно намаляването на ДДС за заведенията от 20 на 9 %, които днес парламентът гласува на първо четене.

Парламентът прие на първо четене намаляване на ДДС на 9 % за ресторантите. Ще се отрази ли това положително на бранша?

Това е едно положително решение, което ще даде глътка въздух на умиращия бизнес в момента. И това е една наистина навременна мярка. Респект към хората, гласували това решение. Мисля, че намаляването на ДДС за заведенията ще помогне на бизнеса. Между другото, така е и по света – навсякъде е налице диференцирана ставка в заведенията за хранене и в заведенията за подслон.    

Какви загуби претърпя ресторантьорският бизнес като цяло за тези два месеца на извънредното положение? Оправдани ли бяха наложените мерки?

Забраната за работа в резултат на пандемията се отрази жестока на бизнеса. Ние загубихме сериозни суми пари, без да получим компенсация от никъде. Но както и да е – ще се опитаме да оживеем отново.

В ресторанта, за който работиш, наема ли се нов персонал? Трудно ли се намират служители за заведенията сега?

Персонал се намира, но това ще е дотогава, докато границите са затворени. В момента, в който ги отворят, хората ще предпочетат да работят в чужбина, където ще получават значително по-високи възнаграждения, отколкото бизнесът в България може да им осигури.

Но хората няма ли да се страхуват от коронавируса в чужбина? А и у нас се очакват рискови туристи като англичаните?

Има една стара мъдрост, че гладът е по-силен от страха. Англичаните се очаква да започнат да летят в средата на юни. Надявам се, че от 15 юни България ще отвори границите си за туристи от Германия и изобщо от европейските страни, което ще бъде глътка въздух за бизнеса.

Какви са очакванията ти за сезона?

Прогнозирам изключително тежък сезон. Може би ще има спадове в оборотите от 30-40 процента в сравнение с миналата година, която не беше върховна. Така че ще е борба за оцеляване тази година.

Ще има ли достатъчно отворени заведения по морето това лято?

Според мен не. Защото ще е много трудно за големи хотелски комплекси, които не са гарантирани с резервации, да отворят и да могат да покрият разходите си. По-вероятно е тези, които оперират на гарантирани пазари като Германия, Англия, да направят опити да отворят. Но поне 20-30 % от заведенията няма да посмеят.

Разберете го, в нашия бизнес е изключително страшно и много трудно. Добре е, че намалиха на 9 % ДДС, но същевременно вдигнаха минималния осигурителен праг. А пазарът не може да позволи по-високи цени предвид общата стагнация във всички отрасли. И така се завърта един параграф 22. Но да се надяваме все пак, че доброто ще възтържествува и бизнесът ще оцелее.