Д-р Ваня Проданова е специалист в областта на храните. Родом е от приморското село Ясна поляна. Завършила е висшето си образование в Технически университет, специалност „Хранителни технологии“. Продължава да се обучава в Тракийски университет, специалност „Безопасност и качество на храните“ и след това защитава докторска дисертация в направление „Хранителни технологии“.

Има множество сертификати от България и чужбина. Преподавател е в Технически университет - София, „Факултет и Колеж" Сливен. Създател на проекта „Здраве и красиво тяло“. Щастливо омъжена с една прекрасна дъщеря.  

Д-р Проданова, какви препоръки бихте дали за здравословно хранене, чрез което да изглеждаме млади, дори при напреднала възраст?

Винаги съветвам моите клиенти да се хранят балансирано. В менюто им да присъстват въглехидрати, мазнини, белтъчини, вода, витамини и минерали соли.

Или с други думи казано, една порция основно хранене да бъде разделена на три - ½ от храната в чинията да е свежи зеленчуци, останалата част разделена на две растителен или животински протеин и въглехидрат. Плодовете са изключително важна част от менюто, независимо на каква възраст сте.

С напредване на възрастта препоръчвам намаляване на животинските продукти (млякото и млечните продукти да бъдат с ниска масленост и ограничаване на червените меса), като биват заменени с повече растителни протеини. Колкото по-малко преработени продукти има в ежедневното ви хранене, толкова по-здрави ще бъдете.

Излишните мазнини, които се натрупват с възрастта натоварват системите на тялото и отделят токсини и стресови хормони. Много често натрупването е в коремната кухина, а там се съдържат жизнено важни органи, които могат да бъдат увредени, затова е важно да се движим повече.

Знаем, че голям процент от човешкото тяло е вода, тя е жизнено важна част от балансираното ни хранене. В летните горещи дни изключително приятна и тонизираща напитка е вода с изцеден лимон и листа от мента, тя е и прекрасен диуретик. Яжте мед! Това е злато от природата!

Стресът в ежедневието много често води до преяждане или липса на апетит, умора, депресии, липса на желание за допълнителен вид активност. Как да направим така, че да се придържаме постоянно към здравословното хранене и редовната физическа активност?

Отговорът на този въпрос е в самите нас. Преди всичко трябва да си наредим приоритетите, целите и желанията, и тогава да контролираме съзнанието и действията си. Преди време моя приятелка ми каза, че всъщност ние правим не това което искаме, а това което трябва. Аз споделям нейното виждане и смятам, че това е една от причините за зачестилите депресивни състояния при младите хора и при хора на средна възраст.

По-пълните изпитват трудност с отслабването, но нека не забравяме, че има и много слаби хора. Как те най-лесно и бързо да повишат поднорменото си тегло?

Този проблем е по-рядко срещан, но не е за подценяване. Една от основните причини за поднадрменото тегло, без да има заболяване, е бързата обмяна на веществата в организма.

В този случай практиката показва, че с увеличаване на калорийния прием, тялото прави своя баланс и нормализира теглото. Този процес с малко по-бавен от отслабването, но при едно добре изготвено меню, резултатите са отлични.

Може ли да отслабваме само с диета, без физически упражнения?

Да, разбира се! Голяма част от хората, с които работя, отслабват и променят физическата си форма само благодарение на хранителния режим.

Бихме ли имали здраво и красиво тяло в истинския смисъл с много тренировки, но с неправилно хранене?

Имах подобен случай преди около година. Едно момче от Варна, което тренираше почти всеки ден, но безрезултатно.

Не може да изяждате 5 кебапчета, пържени картофи и 3 филии хляб и да сте в супер форма, дори и всеки ден да тренирате. Тялото има нужда от „жива“ храна, храна богата на енергия, а не на празни калории.

Всичко, което ядем и пием, има калорийна стойност. Тя показва с колко енергия дадена храна зарежда органите и системите ни. Тези калории се преработват и разпределят в целия организъм. Затова е много важно да се съсредоточите върху вида, качеството, съставките и произхода на храната, която приготвяте и консумирате.

Споменахте билки във Вашия дисертационен труд - изследвате свойствата на етерични и животински масла и тяхното приложение в хранително вкусовата промишленост. Как билките влияят на здравето?

Позволете първо да изкажа своята огромна благодарност към моите научни ръководители - проф. дтн. инж. Албена Стоянова Стоянова от УХТ, Пловдив и доц. д-р инж. Красимира Желязкова Добрева от Тракийски Университет – Стара Загора, Факултет „Техника и Технологии“ – Ямбол, без които аз нямаше да бъда това което съм.

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години. Учени от древността оставят в своите трудове информация за билките, ползвани по тяхно време, как тайнствените свойства на тези Божи дарове могат да изцеряват. Народът е казал: „За всяка болка има билка”…. и е бил прав.

Решението е в нашата земя, само трябва да поискаме да го намерим. Много често към хранителните режими препоръчвам да се пие чай, дори мнозина използват билките само за да поддържат добър тонус. Има много примери как билките лекуват, но разбира се не трябва да се пренебрегва традиционната медицина.

Бяхте съветник в комисията по Земеделието, храните и горите към Народното събрание в предишното правителство. Какво трябва да се промени в училищните столове и това да виждаме все повече здрави и спортуващи, а не затлъстели и все болни деца?

Затлъстяването при децата е наболял проблем през последните години. Проблем, който за голямо съжаление е пренебрегван и подценяван.

Както вече Ви споменах аз съм родител на прекрасно момиченце и съм загрижена за начина, по който се хранят децата ни в училищата, детските градини и яслите в цялата страна, за качеството на хранителните продукти. Статистиката показва, че почти една четвърт – 23,1 % от децата на възраст 4-5 години са с наднормено тегло. Процентът при младежите на възраст от 10 до 11 г. е 33,4%. В своята професионална практика се сблъсквам ежедневно с този проблем.

Храната, която приемат децата когато са навън с приятели, в междучасията в училище. е меко казано нездравословна. Липсата на активно движение също допринася за трайното затлъстяване на младото поколение.

Наша отговорност е като родители, учители и професионалисти да изградим у децата си правилни хранителни навици, желание за активно движение, игри и социални контакти, за да бъдат добър пример помежду си.

За това смятам, че е дълг на родителите да изискват от държавата връщането на училищните столови на места, където липсват и не само да ги има, както повечето неща в последните години, а там да се приготвя топла, прясна, вкусна и балансирана храна.

Нашите деца са бъдещето на страната. Това трябва да бъде съвместна програма на Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието, храните и горите, като те вече са информирани за този сериозен проблем.

Ако искате да се свържете с д-р Проданова, може да го направите на телефон: 0886/706443