Д-р Ваня Проданова е специалист в областта на храните. Родом е от приморското село Ясна поляна. Завършила е висшето си образование в Технически университет, специалност „Хранителни технологии“. Продължава да се обучава в Тракийски университет, специалност „Безопасност и качество на храните“ и след това защитава докторска дисертация в направление „Хранителни технологии“.

Има множество сертификати от България и чужбина. Преподавател е в Технически университет - София, „Факултет и Колеж" Сливен. Създател на проекта „Здраве и красиво тяло“. Щастливо омъжена с една прекрасна дъщеря.   

Д-р Проданова, често казвате, че храната е вълшебство за всички сетива, но нека първо кажем – какво е важно да направим, за да се храним правилно, а след това и здравословно?

Храната наистина е вълшебство, но за съжаление в поколения назад хората са я възприемали като средство за оцеляване. Първото, което трябва да направим като родители, е да създадем хранителна култура и уважение към храната в семейството, за да може да възпитаме бъдещите поколения и те да растат здрави.

Проблемът с наднорменото тегло започва още от ранна детска възраст. Много често родителите казват „Моето дете не яде това…“. Нека си зададем въпроса „А защо не яде?“ Може би защото въпросната храна не е презентирана и представена по правилния начин.

Зададохте ми въпроса „Как да се храним здравословно?“ – ще Ви отговоря с въпрос. Смятате ли, че в днешно време има на 100 % чиста храна? По правилно е да се храним балансирано, в умерени количества и по-често.

Създател сте на проекта „Здраве и красиво тяло“. Колко души са преминали през него и какви промени настъпват у тях?

По този въпрос мога да говоря с часове. В моята практика съм се срещала с хиляди хора и анализът, който направих за себе си през изминалите години, е че една много малка част не успяват да се преборят и променят хранителните си навици за добро, и остават или дори повишават теглото си, с ясното съзнание, че това им вреди.

Хубавото, е че с близо 90% от хората, с които съм работила, постигаме желаните килограми, дори в някои случаи много повече. Една част от тях споделят, че вече с удоволствие се гледат в огледалото, други - че животът им се е променил в положителна посока, защото вече имат самочувствие.

Голяма част от дамите казват, че има изключително добра и положителна промяна в семейните им отношения, дори една от дамите сподели, че съпругът ѝ се е влюбил отново в нея. Не е тайна за никого, че в моята практика имам много жени, които по време или след режима забременяват и това е съвсем естествено - тялото се пречиства.

Един от фрапиращите случаи, който и до ден днешен е необясним за мен, е историята на моя малък кръщелник Матей.

Преди няколко години, Ани Лолова - майката на Матей, дойде при мен с цел отслабване. Не познавах тази дама, но нещото, което ме впечатли, беше блясъкът в очите ѝ. Започнахме работа и след няколко месеца тя ми се обади и ми каза, че има една добра и една лоша новина за мен. Започна с лошата, че приключва режима и продължи с добрата, че е бременна.

До тук нищо необичайно, но преди 15 години лекари бяха казали на Ани, че тя след първата си бременност, вече няма да може да има други деца. През този период те са правили многократни опити, но без успех. За Ани и съпруга ѝ това беше чудо, а аз все още търся своето научно обяснение.

Друг интересен случай и необясним за мен е Нефизе от Сунгурларския край. След първата ѝ бременност, менструалния ѝ цикъл спира и в продължение на близо 16 години тя е без цикъл. След 4 месеца на хранителен режим и по мои препоръки чай от определени билки, свалихме близо 20 килограма. Тогава Нефизе ми се обади с думите: "Доктор Ваня, стана чудо. Дойде ми цикълът!” И до ден днешен 42- годишната дама, всеки месец има редовен менструален цикъл.

Историите, които мога да разкажа са много, някои обясними, други не, но ще завърша с това: „Храната е вълшебство, тя е дар от Бога! Храната може да ни разболее, но най-хубавото е, че може и да ни излекува!“

Разкажете ни повече за най-новата си инициатива – „Новото модерно хранене“?

Лятото е най-любимият ми сезон, както вярвам и на много от Вашите читатели. Дълги слънчеви дни, огромни дози витамин D и изобилие от свежи продукти, които да включим в менюто си. Всички знаем колко важно е да бъдем добре хидратирани през горещите летни дни.

Това позволява да запазим балансирано кръвно налягане, кожата си свежа, здрава и еластична, но често забравяме, че освен от пиенето на достатъчно количество вода, хидратацията може да се постигне и чрез консумация на голяма част от типичните за лятото плодове и зеленчуци.

Храносмилателната система е един от командните центрове в организма. Грижете се за нея през летните горещи дни! Ето и моят съвет как да поддържаме балансирано хранене дори и на плажа. Нека вземем с нас свежи плодове и зеленчуци, които да споделим помежду си под чадъра.

Бъдете пример за съседа до Вас, бъдете „НОВОТО МОДЕРНО“, бъдете здраво и красиво лято, защото „Красотата отвътре личи и отвън“!

Трудно ли се изпълняват Вашите хранителни режими за отслабване и какво предизвикателство са те за клиентите?

Менютата, които изготвям са съобразени с начина на хранене на всеки един човек, с когото работя. От първостепенно значение е индивидуалният подход. Винаги предпочитам да се срещам лично с моите клиенти, да разговарям с тях, но не разговор като при доктор, а чисто приятелски.

Те ми споделят за своите хранителни навици, слаби страни, придружаващи заболявания, работата, която работят, възрастта в която се намират, килограмите които трябва да бъдат редуцирани и всичко това ми помага да опозная добре човека срещу мен.

Изготвянето на самия хранителен режим е всъщност сбор от цялата тази информация и на базата на задължителни кръвни изследвания, които да покажат първоначалното здравословно състояние на клиента. По този начин изпълнението на хранителните режими е изключително лесно и постижимо.

Какви препоръки бихте дали за здравословно хранене, чрез което да изглеждаме млади, дори при напреднала възраст?

Винаги съветвам моите клиенти да се хранят балансирано. В менюто им да присъстват въглехидрати, мазнини, белтъчини, вода, витамини и минерали соли.

Или с други думи казано, една порция основно хранене да бъде разделена на три - ½ от храната в чинията да е свежи зеленчуци, останалата част разделена на две растителен или животински протеин и въглехидрат. Плодовете са изключително важна част от менюто, независимо на каква възраст сте.

С напредване на възрастта препоръчвам намаляване на животинските продукти (млякото и млечните продукти да бъдат с ниска масленост и ограничаване на червените меса), като биват заменени с повече растителни протеини. Колкото по-малко преработени продукти има в ежедневното ви хранене, толкова по-здрави ще бъдете.

Излишните мазнини, които се натрупват с възрастта натоварват системите на тялото и отделят токсини и стресови хормони. Много често натрупването е в коремната кухина, а там се съдържат жизнено важни органи, които могат да бъдат увредени, затова е важно да се движим повече.

Знаем, че голям процент от човешкото тяло е вода, тя е жизнено важна част от балансираното ни хранене. В летните горещи дни изключително приятна и тонизираща напитка е вода с изцеден лимон и листа от мента, тя е и прекрасен диуретик. Яжте мед! Това е злато от природата!

Какви грижи полагате за вашето тяло?

В грижата за себе си следвам няколко основни принципа:

•Първо: 8 часа сън.

•Второ: Всяка сутрин на гладно пия джинджифилова смес, а през определен период я заменям само с топла вода.

•Трето: Не закусвам. Ако стана сутрин в 7 ч., първото ми хранене е в 10 и то е задължително плод или чай с мед. Аз правя от 14 до 16 часа фаст - време, в което не ям никаква храна.

•Четвърто: Обядвам. В основните ми хранения винаги присъстват свежи зеленчуци, растителни и в редки случаи животински протеини, въглехидрати и белтъчини. Следобедните ми хранения са плодове. Вечерите ми винаги са леки, много често риба или морски дарове. Любими са ми зеленчуковите крем супи.

Всичко това е толкова просто, само трябва да имаш желание!

Бихме ли имали здраво и красиво тяло в истинския смисъл, с много тренировки, но с неправилно хранене и как билките влияят на здравето?, очаквайте в Част 2.

Ако искате да се свържете с д-р Проданова, може да го направите на телефон: 0886/706443