Д-р Красимир Кенолов е новият хирург в Комплексен онкологичен център-Бургас. Завършил е Медицинския университет в Пловдив през 2000 година. През 2001 година започва работа в УМБАЛ-Бургас, където е практикувал коремна хирургия. Специализацията си по пластична хирургия придобива в УМБАЛ "Свети Георги"- Пловдив под ръководството на проф. д-р Юрий Анастасов .Специализирал е в редица големи лечебни заведения в страната и чужбина като „Александровска болница” при доц. д-р Роман Романски, Университета в Лил, Франция при проф. д-р Вероник Мартино, проф.д-р Пиер Герески. Той бе представен официално миналата седмица от началника на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов. Интервю на Грамофона нюз с д-р Кенолов

Д-р Кенолов, защо се насочихте към вашата специалност и с какво тя е толкова важна?

Пластично- реконструктивната хирургия може да се приложи на всеки един орган, който претърпява хирургично лечение и оставя дефект. Реконструкцията може да засяга малък неестетически белег, довел до деформация на съседно стоящ орган. Премахнат кожен тумор на клепача, например може да доведе до груб белег, който да го придърпа в неправилна посока и да  увреди функцията на окото.

Това състояние може да бъде подобрено с пластика от местни тъкани и да се получи както функционален, така и естетичен ефект за пациента. Тя може да възстанови и напълно ампутиран орган, благодарение на съвременните техники на реконструкцията, заложени на трансвер на тъкани по съседство или от по отдалечени зони на тялото.

Каква е ролята на пластичния хирург в онкологията?

За нас е важно ние да надграждаме колегите си след като е приключен етапа по отсраняване на конкретния онкологичен процес. Реконструктивният етап  е сложен механизъм, понякога от повече от една оперативна интервенция, особено когато става въпрос за изграждане на един орган, който е премахнат, както често се случва след лечение по повод рак на гърдата.

Има различни подходи и техники на реконструкция, които се съобразяват с предпочитанията на пациента, анатомичните му особености и вида и локализция на тумора. Една отстранена гърда на жена след рак може да бъде възстановена със собствени тъкани от тялото, които да бъдат преместени в липсващата зона или да бъдат поставени изкуствени тъкани, каквито са например мамарните протези.

Кой от двата варианта е по-добър или пациентките решават какво да изберат?

Вариантът е строго индивидуален и зависи от желанието на пациента и преценката на пластичния хирург. Пациентите, които искат да приключат по-бързо възстановителния си етап и да имат по-малка оперативна травма, прибягват до изграждане с артефициална тъкан - гръдни протези. Друга група са тези, които не искат да бъдат обвързани с чуждо тяло и предпочитат изграждане със собствени тъкани.

Колаборацията в лечението на рака на гърдата между онкохирурга и пластичния хирург позволява още по време на деструктивния етап да се заложат основите на реконструктивния. Целта на реконструктивния хирург е, участвайки от самото начало на оперативноте лечение, жената да получи един удовлетворяващ естетичен резултат- като краен етап от нейното лечение. 

Коя хирургия е по-тежка – пластичната с цел разкрасяване или реконструкцията на пациенти след травми или вродени заболявания?

И в двата случая се търси максимално естетичният ефект. Хората, които се подлагат на естетични процедури имат проблем, който за тях е огромен и те не могат да се възприемат естетически. При пациенти, които претърпяват реконструкция, имаме  дефект предизвикан от онкологичничен или травматичен процес, чиято  цел е да бъде възстановен максимално добре естетически. И в двата случая естетично - реконструктивната намеса води до физическо и психическо подобрение за пациента.

Какви пластично-възстановителни корекции се прилагат най-често?

От възстановителна гледна точка  едни от най - честите операции са свързани с рака на кожата и рака на гърдата. Но, пластичната хирургия е изключително обемна специалност. Тя лекува всички дефекти по тялото, настъпили в резултат на травма, изгаряне, онкологични заболявания или вродени аномалии.

Естетическата неудовлетвореност от конкретни зони на тялото, търсеща рещение в пластично - естетичната хирургия, също е един огромен дял от тази специалност. Най - чести в естетиката са поставяне на гръдни импланти, операции на носа по повод деформитет, клепналите уши, надвисналите клепачи или отпуснатата коремната стена след раждане на едър плод или драстична загуба на тегло.

Притесняват ли се пациентките, когато веднъж им се налага операция за премахване на гърдата и втори път – за възстановяването й?

Много жени, които са имали рак на гърдата, макар и трудно свикват с външния си вид и не желаят допълнителна оперативна интервенция поради страх от повторна хирургична интервенция. За мен това не е решение на проблема. Реконструктивната операция може да  възстанови първоначалния вид на гърдата, който напълно да ги задоволява.Те трябва да търсят консултация, защото това е много важен етап от тяхното лечение. Това е операция, която може да бъде направена след 2, 3 или 5 години след като е приключил онкологичният етап на лечение.

Много малък е процентът на онкологични заболявания, които позволяват възстановяване на гърдата в един етап с премахването на туморния процес. Такава операция има своите предимства, но и своите рискове като значително по-голяма продължителност на анестезията и операцията, както и по-голяма оперативна травма понякога. Все по-често търсена операция е профилактичното премахване на двете гърди и едновременната им реконструкция.

Това се налага например в случаи, когате едната гърда е вече оперирана от рак и се докаже носителство на специфични рецептори с предиспозиция за развитие на рак на противоположната гърда. Симетризацията на неоперираната гърда спрямо оперираната е също част от симетризацията на бюста обект на пластичната хирургия. Всеки пациент се прецизира индивидуално след консултация с пластичен хирург.

Лицето ли е най-трудната част на тялото за възстановяваща операция или други органи?

Лицето е една доста специфична зона, тъй като е богато инервирано и кръвоноснабдено, представлява съчетание на много естетични близко гранични зони. Лицето е едно голямо предизвикателство и изискава прецизност, опит и познания, за да бъде възстановен естетичният му вид. Честотата на кожни тумори по него е доста голяма и пластичната хирургия лекува много от тях по най - естетичният за пациента подход.

Какво бихте посъветвал пациентите, които трудно биха се решили на реконструктивна операция?

Страхът е лош съветник. Консултацията с пластичен хирург може да е само от полза за подобряване и решаване на конкретен естетичен или реконструктивен казус. Този вид  интервенции са планови операции и те могат да бъдат подготвени и извършени в най- удобно за пациента и хирурга време. Желанието към съвършенство е заложено във всеки човек. Тяхното желание за подобрение в здравословен аспект в съчетание с нашите познания и опит  като хирурзи, може да им върне това, което изглежда безвъзмездно изгубено.

Проф. Бозов, какви са наблюденията ви върху работата на д-р Кенолов?

Той е един изграден специалист, не само по пластично възстановителна и естетична хирургия, но и по обща хирургия. С неговата работа в Комплексния онкологичен център, ще увеличим капацитета и на общата хирургия, насочена най-вече към туморите на гърдата и кожата. Ще дадем възможност на нашите пациентки от Бургас и региона да се лекуват тук, когато имат необходимост от реконструкция след премахване кожни тумори и рак на гърдата.

Съвременните тенденции в хирургията  на гърдата понякога показват премахване и на двете гърди. Това от медицинска гледна точка е оправдано когато има висок риск от това заболяване, защото може в един и същи момент да се реконструират и двете гърди, с еднаква форма и размер и тяхната визия да е силно удовлетворяваща пациента. 

При заболявания като рак на гърдата от изключително значение е, какво си мисли жената преди да предприеме мерки по своето лечение? Ние, от нашия опит установихме, че част от дамите се страхуват от оперативното премахване на гърдата именно поради факта, как ще изглеждат после. Д-р Кенолов е на разположение на всички дами, които биха искали съвет как да се справят най-добре с този здравно и психо-емоционално значим проблем.