Чичо и племенник издадоха общ музикален албум. Красимир Йорданов е популярен от години бард, а Павел Йорданов е една от изгряващите звезди на българската музика. Младежът вече сме го представяли в рубриката „Рок лицата на Бургас“. Какво представлява съвместният им проект, двамата разказаха пред Gramofona.com.  

Здравейте, Йорданови! Как се казва новият албум, колко са изпълненията в него?

Краси: Новият албум се казва "Свещ" и в него има 14 песни. Той е съвместен проект с моя племенник Павел Йорданов, който сигурно вече сте чували под артистичния псевдоним Paul Jordan. За разлика от останалите проекти, с които той се занимава, в албума "Свещ" можете да го чуете в една тотално нова посока.

Павел: За мен това е първо участие в албум и съм много радостен, че успях да премина през магията около създаването на албум редом до чичо си. Щастлив съм, че научих много и най-вече, че опознах себе си в една различна светлина, докато творихме.

От какво е вдъхновен албумът, каква музика съдържа?

Краси: Водещата идея на "Свещ" е да се представят качествени текстове, облечени в авторска музика и интересни аранжименти. Заедно с моя племенник направихме експеримент за прокарването на мост между поколенията. Една от целите ни бе по-младата аудитория да чуе текстове на български език. Включването на Павел в албума допринесе за по-съвременното звучене, с включването на рок и блус елементи, както и модерни съчетания на различни инструменти и допълнителни звукови ефекти.

Павел: По време на изготвянето на "Свещ" аз се бях отдал на слушането на една от любимите ми групи - Pink Floyd, и не мога да скрия, че някой от солата в албума са вдъхновени от великия Дейвид Гилмор. Отвъд това, докато правехме албума, аз си бях поставил за задача да не се придържам към никакви рамки. Това ми помогна да излея колоритната емоция, която изпитвах към текстовете и музиката, която пишехме.

Това първият ваш албум ли е?

Краси: За мен това е 3-ти албум наред с всички други стихосбирки, които съм издал през годините. Но за разлика от всичко, издадено досега, новият албум развива музикалния хоризонт благодарение на богатите разнородни аранжименти. Много от песните нямат аналог една с друга и вярваме, че това прави албума едно пълно музикално изживяване за слушателя.

Участват ли и други музиканти в записите на песните?

Краси: Записите се осъществиха в студио Sunshine (Пловдив) и към изпълнителската дейност се присъедини Любомира Стойчева на цигулка за песента "Завръщане насън" по текст на Яна Кременска. В песента "Оставете човека" взе участие Арам Тате на бас китара.

Къде е представян и в Бургас кога и къде ще е премиерата?

Павел: Албумът вече беше успешно представен в културен център Studio 84 Art & Motion (София) и предстои да бъде представен в Пловдив на 1 юни.

Краси: Премиерата на албума за град Бургас ще се състои на 22 май в гостоприемния бар Alive от 19:00 ч. Подготвили сме за нашите гости едно приЛятно изживяване!

Замисляте ли някакво съвместно турне двамата през лятото?

Краси: Разбира се! В момента повече от всякога тече подготовката по организацията на турнето.

Павел: Всъщност аз съм по-сложният с организацията, понеже свиря и в рок група. Към момента с нея също планираме участия и напасването на датите се усложнява.

Краси: Важното е, че засега намираме начин!

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Павел: Пожелаваме на вашите читатели много позитивни емоции и безброй красиви спомени през настъпващото лято!

Краси: И да бъдат здрави! Това е най-важното!

Павел: Очакваме Ви на 22 май в бар Alive в 19:00 ч.