Бургаски художник отличен редом с шестима световни президенти

Климент Атанасов получи ордена„За чест и достойнство“ в бургаската синегога

Известният бургаски зограф и художник Климент Атанасов получи поредно отличие за многогодишния си труд. Орденът „За чест и достойнство“ му бе връчен от Александър Рабинович, представител на „Международната организация за опазване и оценка на световното наследство“. Получатели на ордена, връчен на Климент Атанасов, са били още редица високопоставени личности от цял свят в това число и шестима президенти на държави. Орденът е бил учреден на името на Михаил Калашников, създател на едноименното оръжие.

  • Г-н Атанасов, поздравление за отличието! Бихте ли ни казали какво означава за вас връчването на този орден?
  • Всъщност това, което се случва за мен е голяма изненада, и по-скоро фактът, че са забелязали моята работа, и нещата които правя. Които в интерес на истината не са никак малко – над 20 църкви, 4-5 музея, реставрация на хиляди икони и картини, събирането на колекции от предмети на изкуството и явно целият този труд в края на краища е бил забелязан.
  • Как се получи така, че организация базирана в Израел Ви откри за да Ви връчи наградата?
  • Тя организацията не е само израелска, а международна. Получило се е, че общи приятели, които следят работата ми като реставратор, художник и колекционер са информирали представители на организацията относно това, с което се занимавам. Станало им е интересно и са изпратили човек в Бургас, специално да ми връчи наградата.
  • Вие по професия сте зограф, обвързан с църковните иконописни канони, които както знаем са доста консервативни, но в значителна част от картините Ви акцентът пада върху красотата на голото женско тяло. Как съчетавате двете неща?
  • Това са различни неща. 1984 година съм завършил „Консервация и реставрация“, но се занимавам не само с църковна живопис, като икони и стенописи, работя също така с кабалетна живопис, метална пластика, каменна пластика и т.н., но не смесвам реставрацията с изкуството, което правя. Но и да не забравяме, че голото тяло го има и иконописта: Адам и Ева в Рая и изгонването им от там например, но и аз не виждам нищо нерелигиозно или неестетическо човек да се занимава с тялото, понеже всеки в своето тяло има частица от Бога и както казва Спиноза „Всеки носи божественото вътре в себе си“.
  • Пазите ли някакви изненади за бургаската общественост в близкото и не дотам близкото бъдеще?
  • Аз оставям нещата свободно да се случват. По принцип имам много идеи за изложби на колекцията, която притежавам, а и за други неща, но да сме живи да имаме време и средства да ги осъществим.
  • Преди около две години в едно Ваше интервю изказвате не дотам ласкаво мнение по отношение на управлението на държавата. Днес има ли промяна в оценката ви и ако да – в каква посока?
  • Честно казано в момента съм се откъснал и от политическия, и от обществения живот в страната, за разлика от преди години. По-възрастните бургазлии вероятно знаят, че съм един от основателите на СДС в града. Старая се да не обръщам внимание на това, което се случва около мен. За това си работя в ателието на село, в Ливада, и се стремя обществените страсти да не ми влияят за да мога да работя спокойно.

Стажант-репортер на Gramofona.com – Симеон Стайков