Известният художник и реставратор Климент Атанасов отново изненада своите многобройни приятели и почитатели. Световната организация за духовно наследство на човечеството със седалище Израел го награждава с орден „Чест и мъжество“. Наградата се присъжда за първи път на българин.

Бургазлията получава отличието за неговата многогодишна борба за възстановяване на паметници на културата и съхраняване на духовното, културно и историческо световно наследство.

Орденът ще му бъде връчен на 13 юни (четвъртък) в 11 часа в иконната зала на градската художествена галерия „Петко Задгорски“ от Александър Леонидов Рабинович – председател на организацията за духовно наследство на човечеството.

Днес отбелязваме, че културното, както и природно наследство са все по-застрашени от унищожение, дължимо не само на традиционни причини, но и на еволюцията на нашия социален и икономически живот. Увреждането или изчезването на всеки образец на културна ценност или на околна среда води до пагубно обедняване на всички народи по света, се казва в съобщението на организацията по повод обявяването на отличието.

Снимка: OFFNews