Йордан Бъчваров е моден дизайнер. Близо 30 години организира конкурси за красота, модни ревюта и събития. Родом е от Бургас. Той е двигател на най-новото модно събитие в града „Мисис Черно море“ 2023. За осъществяването му разказва Йордан Бъчваров в интервю на Грамофона нюз

Данчо, дълго време отсъстваше от модните сцени. Откъде се зароди идеята за конкурса и кой измисли името „Мисис Черно море“ 2023?

Идеята се зароди преди доста време, но все обмислях кога ще е най-подходящият момент за провеждането на конкурса. Да, в действителност четири години нищо не бях организирал и сега реших, че е дошло време да покажа нещо, което е много интересно.

Конкурсът „Мисис Черно море“ нямаше идея да покаже само красиви омъжени бургаски жени. Той е пряко свързан с благотворителна кауза, средствата от която ще дарим за закупуването на медикаменти за детското онкоотделение в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

В продължение на пет години ние ще събираме средства от нашите събития за подпомагане на това отделение. Помощта ще е за медицински консумативи, които не са осигурени по Здравна каса.

Назад във времето си правил много конкурси. С какво Мисис Черно море 2023 е по-различен?

Макар и първо издание, чувствам конкурса като много близък, защото е съчетание между Бургас, морето и неговите красиви жени. Това е един различен конкурс. Досега винаги съм бил на международни събития. Там конкуренцията е наистина жестока, докато едно българско издание като това, което видяхте, е съвсем друго – също има съревнование, но ние сме едно голямо семейство. Всички сме заедно – участници, спонсори и медии.

Много ли бяха кандидатките за участие в конкурса и труден ли беше подборът им?

Не, не беше труден. Много съм щастлив, че имах невероятни участнички тази година. На сцената се качиха 14 страхотни жени. Жалкото беше, че имахме определен срок, в който да изберем претендентките. След срока много дами продължаваха да ми звънят и да искат да участват, но нямаше как да включим всички.

Всички избрани да се включат в надпреварата бяха много красиви, много различни, много прекрасни. Всички те се превърнаха в голямото семейство на конкурса.

Каква беше личната ти емоция от изданието?

Емоцията беше невероятна. Благодаря не само на участничките, но и на всички спонсори, които застанаха зад идеята и каузата. Изключителна благодарност изказвам на собственика на клуб Модерен театър, който бе наш домакин, Атанас Русев. Без спонсорите това пищно, зрелищно шоу нямаше да се случи.

Постарахме се и обстановката да бъде на ниво и това го показаха силните аплодисменти, които ако трябва да съм честен, отдавна не бях получавал. Всички гости ми споделиха, че определено им е харесало най-новото модно събитие на Бургас. Толкова съм доволен и щастлив от преживяването, че бих го направил още сто пъти.

Какво ти предстои в следващите месеци?

С две от победителките Диана Велева и Нуртен Чаушева ни предстои да летим до Грузия през октомври. Това е една моя любима държава. Ще бъдем в курорта Батуми. Красивите бургазлийки ще участват в конкурса Mrs Universal World, където съм сигурен, че ще представят България по уникален начин.

Нямам никакво притеснение относно участието, защото съм бил водещ в Грузия на световен конкурс, бях избран и от цял свят за човек на годината. Преживяването да се завърна отново в тази държава, е невероятно.

През декември месец друга победителка от Мисис Черно море 2023 г., Десислава Тишева, ще се яви на Fashion crown of the world в Турция. Конкурсът е нов, но ще е доста интересен. Също през декември ще раздам наградите „Модна карфица“.