Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пристигна в Бургас за събитие по повод Деня на народните будители. Той беше любезен да отговори на въпроси относно актуалната политическа ситуация у нас и в Европа.

Г-н Джамбазки, каква ще бъде Европа без Ангела Меркел след последните трусове в Германия?

Много по-добра. Меркел е немският канцлер, който ще се изучава редом до други трагични фигури в германската история. Тази жена за малко щеше да приключи Европейския съюз, много за малко. И още не е сигурно, че не го е направила. А процесът на съмнение, на скептицизъм, на антиевропейски настроения беше задвижен с ракетно гориво от нея. Тази неразумна и глупава нейна постъпка – да покани всички нелегални емигранти в Европа – беше на път да счупи държави на Стария континент. Вижте Италия, там крайнодясната Лига върви взривно и трупа геометрична прогресия. Същото се случва и в Австрия.

В този ред на мисли канцлерът Меркел извърши политическо самоубийство. Тя напуска политиката и ще я напусне с мнения, че се е провалила, за съжаление. Въпреки че беше много полезна за германската, а от там и за европейската икономика, тя ще бъде запомнена с тази тежка политическа грешка.

Само преди дни стана ясно, че белгийски градове се отказват от коледните си пазари, за да не дискриминират новите си жители мюсюлмани. Какво се случва в сърцето на Европа и има ли риск тази тенденция да се прехвърли и към Балканите, и към България?

Аз затова помолих вашия кмет (Димитър Николов – бел.ред.) да напише с много големи букви „Коледен базар“, ама с много големи – по един метър да ги направи. Смятам, че следващата стъпка трябва да бъде Рождество Христово да се нарече „Роди се дете“, за да не се обиди някой друг. Или Възкресение да бъде „Възстановяване“, защото може и някой трети да се обиди. Това ще е краят на тази държава. В Белгия вече има квартали, които не са европейски - те са африкански, те са арабски. На броени метри от сградата, от сърцето на европейската институция имат една Африка, един Пакистан, една Саудитска Арабия. Имат хора, които агресивно се опитват да променят нас. Те са дошли тук, взимат европейски помощи, живеят на европейска територия, в европейски държави, но казват, че ще ни променят.

Друго голямо безумие – едно от европейските съдилища на първо ниво е отхвърлило решение на местен национален съд срещу решение на някаква шериатска общност. Т.е. европейски съд признава решение на шериатски съд! Нали разбирате какво означава това?

Белгия е застрашена, Германия е тежко застрашена, Франция, Дания… Тези държави се променят. Там има ислямистки партии, които искат да наложат шериата, да наложат чужда култура.

И какво е спасението за Европа?

Спасението може да дойде само от Източна Европа. Западноевропейските общества са тежко поразени от криворазбран либерализъм, от криворазбрана демократичност. Те имат комплекс от войната, имат комплекси от това, че все още има бели хетеросексуални мъже, което те го смятат за нещо вече срамно, което трябва да се прикрива. И в тази връзка промяната в Европа ще се случва от Изток на Запад. Ако ние искаме да запазим този наш начин на живот, то ще трябва да го браним, и то не само срещу мигрантите нашественици, а и срещу тази криворазбрана либерална политическа прослойка, която налага този мултикултурен модел.    

Името на ВМРО в момента е замесено в огромен скандал – арестите в Агенцията за българите в чужбина. Политическа провокация ли е това, или грешка в преценката ви при избора на кадри във властта?

Първо, искам да подчертая, че ако някой си помисли да открадне дори една стотинка точно по тази тема, не че в друга е позволено, но за нас, ако някой си позволи да отнеме дори една стотинка от българи в Македония, от Западните покрайнини, от Украйна, то той трябва да бъде съден, да получи наказание и да лежи в затвора. Да, всеки е невинен до доказване на противното, но най-малко ние ще си позволим дори с едно пръстче да прикрием някого, който е направил подобно нещо. Да, този човек е предложен от нас, да, ако бъде признат за виновен, това ще е наша тежка политическа грешка. Това е безспорно.

Но, второ, внушенията за това, че ВМРО се занимава с издаване на паспорти, са нелепи. Защото Агенцията за българите в чужбина не издава паспорти, не издава гражданства, тя дава първия документ – удостоверение за български произход. Когато вземете това удостоверение, отивате в Министерството на правосъдието. Там ги разглеждат – могат да отхвърлят или потвърдят. След това отивате на Съвета по гражданство – там са ДАНС, прокуратура, Интерпол, масиви се гледат шенгенски и там могат да потвърдят или отхвърлят. След това отивате при министъра на правосъдието, който издава предложение – и също можете да бъдете отхвърлен. И после отивате при вицепрезидента, който по конституция решава дали да даде гражданство. Т.е. внушението, че Агенцията продава паспорти, е нелепо. На всеки следващ момент това може да бъде спряно.

Позволете ми да бъда силно скептичен за сумите, които се подхвърлят. Ако някой дава 5000 евро за този документ – това е абсурд. Може би криминални типове са правили такива неща, но това трябва да се разследва. Но самото внушение, че ВМРО има нещо общо, е много нередно. Тази Агенция е имала един-единствен председател, който е бил наш член – това е предишният председател Борис Вангелов. Аз за него гарантирам и с двете си ръце, познавам го от 20 години и съм напълно уверен в неговите морални устои. Председател на тази агенция беше жената на Лукарски, ако не се лъжа, председател беше и някакъв на царя, домъкнат от Лондон, за да му намерят работа тук.

Но защо се прави тази истерия? Отговорът е много лесен. Когато председател беше Борис Вангелов, той не позволи да бъде започнат един процес – по възстановяването на фалшивите гражданства на турците изселници от 50-те години. ДПС се опита да започне този процес по възстановяване на гражданствата им, естествено, заради повече гласове на изборите. Вангелов отказа да го направи, дори когато го осъдиха на две инстанции. Защото ако позволим тези десетки хиляди турци да получат българско гражданство, това значи да дадем управлението в ръцете на Ердоган. Затова ДПС оттогава има силна омраза към нашето поведение в Агенцията. И използваха този случай, за да направят политическа атака.        

Как ще коментирате отношенията в малката коалиция в момента предвид скандала с вицепремиера Валери Симеонов, той трябва ли да подаде оставка?

Не, не трябва да подава оставка. Г-н Симеонов използва непремерени думи, език, който аз никога не бих използвал, и то не само защото трябва да се внимава, когато говориш на хора, а си избран. А защото темата за майките с болни деца е много чувствителна за тях. Такъв език основателно ги обижда и ги наранява много тежко. Това е безспорен факт. Само че това управляващо мнозинство и това правителство е първото, което от 20 години прави някаква реформа в тази сфера. И тя е точно реформата, която те, майките, искаха. Получиха го, получиха допълнителното финансиране и техните искания са удовлетворени. Така че Симеонов не трябва да подава оставка.

Волен Сидеров пък не трябва да подава оставка ката председател на групата „Обединени патриоти“. Те трябва да седнат и да продължат да водят този разговор. В тази коалиция има много тежки лични отношения, те са се казвали тежки думи и ще продължат да го правят, защото са остри характери. Но в края на краищата идеята на българския патриотизъм е да събира, а не да разделя. Всички междуличностни отношения трябва да бъдат оставени настрана, каквито и думи да са си казали. Ние сме съмишленици и отношенията ни не трябва да са като семейни – на крамоли, на раздори, на караници. Няма такава политическа логика, това трябва да се прекрати.  

В тази връзка има ли бъдеще коалицията „Обединени патриоти“, на местните избори заедно ли ще се явите?

Предстои да се вземе това решение. Но преди местните има избори за Европейския парламент. Според мен те ще бъдат вот на доверие или на недоверие към управлението. Ако управляващата коалиция получи един глас повече – това ще е вот на доверие, и обратното – ако е по-малко, хората ще кажат, че трябва да има предсрочни избори. Така че първото, което трябва да направим, е да се представим добре на европейските избори. Предстои да обсъждаме как ще го правим, да редим листите и т.н., но факт е, че политическият ни интерес и интересът на обществото е правителството да завърши мандата си. А това минава през добро представяне на изборите.