Българи разработват проект за VR свят, в който можете да се пренесете на другия край на планетата или да живеете в друго тяло. Колкото и невероятно да звучи, този виртуален свят скоро ще се превърне в паралелен на действителността, благодарение на амбициозните проекти за изграждане на метавселена.

Създател на стартъп компанията е Явор Бонев, който основава студиото през 2011г. На първо време Animajor Studios създава анимации за 3D холограми в рекламната индустрия, а впоследствие започва да се занимава и с проекти за добавена и виртуална реалност.

Виртуалната реалност предлага потапящо изживяване, което може да отведе потребителите навсякъде по света. Технологията вече е имплементирана в различни индустрии, особено в тази на развлеченията и игрите. Например, VR се използва от Sony за PlayStation, за да предлага хитови видеоигри с изцяло потапящи елементи, в това число игри като Wanderer, Hitman 3 и Sniper Elite VR. Той се използва и от онлайн покер залата PokerStars, за да предлага м на екзотични места като Макао, Монте Карло и дори в космоса. Компанията за видеоигри SEGA пък е сред пионерите в създаването на VR шлемове за игри, като разработва своя модел още в началото на 90-те години, но така и не го изкарва на пазара.

Един от последните големи проекти на студиото е виртуалната възстановка на Епископската базилика на Филипопол от IV век. След консултации с археолози и много труд и усилия, екипът на Бонев възстановява Базиликата във виртуалния свят. Красивите мозайки и запазените артефакти от сградата се вписват по един нов, модерен и интерактивен начин с VR преживяването, на което могат да се насладят посетителите. Благодарение на VR сетове, те могат да видят не само как е изглеждала Базиликата в своята цялост, но и да се разходят в нея и да усетят духа на времето.

Друг вълнуващ проект на студиото от 2019г. е за виртуална разходка във Виена. Участниците в разходката пътуват из града с автобус, а когато се озоват на ключово място, получават 3D очила и се пренасят 300-400 години назад във времето. С помощта на актьори и реквизит, екипът заснема кадри в Австрия, както и в България, за да се осъществи крайния продукт, на който в момента могат да се насладят посетителите на Виена. Историята трябва да се пресъздава чрез новите технологии, не само да бъде четена от книгите, смята Явор Бонев.

Следващата амбициозна цел, която си поставя компанията, е свързана с изграждането на цялостен виртуален свят. Жителите на виртуалния свят ще могат да създадат свой изцяло нов образ под формата на аватар и да бъдат своя нова VR версия. Освен това, те, ще могат да си купуват виртуални парцели с криптовалута, която ще бъде специално създадена за този виртуален свят. „Всичко, което може да си купиш в реалния свят, ще бъде достъпно и във виртуалния.“, пояснява Явор Бонев. Заплащането ще се отнася за допълнителните придобивки в платформата, но основният достъп до нея ще бъде напълно безплатен и отворен за всички желаещи.

В момента в студиото работи екип от 10 специалисти, всеки от които се занимава с конкретен аспект от метавърса. Те работят върху изграждане на цялостната архитектура, дизайна на природата и околната среда, 3D анимации и програмиране. Историческият елемент отново ще присъства във виртуалния свят, който Animajor Studios създава.

Посетителите ще имат достъп до така наречения Храм на познанието, чрез който ще могат да се пренасят в ключови моменти от историята на света и човечеството. Например можете да си изберете да видите кацането на Луната от първо лице. Вашият аватар или герой във виртуалния свят ще бъде пряк свидетел на кацането на Аполо 11 на лунната повърхност и първите стъпки на Нийл Армстронг.

Въпреки усилената работа върху изграждането на този VR свят, създателите му не целят чрез него да заменят реалния. Метавселената е следващата еволюция на интернет, но не и на реалния живот.

Макар и уникален и иновативен, това не е първият метавърс проект в света. Подобни виртуални вселени вече са достъпни за широката аудитория, а първите виртуални имоти се купуват за милиони. Разбира се идеята на собствениците им не е да живеят в тях, а да ги притежават с инвестиционна цел, като едни от първите „заселници“ на мета вселената.