Китайският лунен спускаем апарат „Chang’e 5“ откри първото по рода си доказателство за наличие на вода на повърхността на Луната. Снимки, заснети от сондата, показват лунната скала и заобикалящата лунна почва, в която е открита водата.

Откритието беше публикувано на 7 януари в изследователска статия от китайски учени в рецензираното списание Science Advances.

Съвместен изследователски екип, ръководен от учени от Института по геология и геофизика на Китайската академия на науките (IGGCAS), анализира снимки и спектрални данни за отражение, заснети от спускаемия апарат „Chang'e 5“, използвайки бордовия му лунен минералогичен спектрометър (LMS) на мястото на кацане. Инструментът използва видима и инфрачервена светлина, за да анализира минералогичния състав на малка площ на повърхността на Луната.

Съдържанието на вода може да бъде оценено въз основа на начина, по който водните молекули абсорбират светлина. Едно от предизвикателствата при откриването на вода въз основа на инфрачервена светлина обаче е фактът, че топлината от лунната повърхност променя показанията. Изследователите в проучването са успели да компенсират това с помощта на модел на термична корекция.

Получените данни ясно показват съдържанието на вода както в почвата, така и в леката и пореста везикуларна скала, въпреки че не е много: по-малко от 120 ppm са открити в лунната почва, а около 180 ppm са открити в скалата. Това е еквивалентът на 120 грама вода в 1 тон почва и 180 грама вода в 1 тон скала.

Учените смятат, че в почвата може да е била имплантирана вода от слънчевия вятър, докато по-високото водно съдържание в скалата е вероятно от неизвестен източник под повърхността на Луната - скалата може да е била изхвърлена от по-дълбоко в луната по време на предишно вулканично изригване.

Спускаемият апарат „Chang’e 5“ бе изстрелян до Луната на 23 ноември 2020 г. от космодрума Wenchang. Пет дни по-късно той навлезе в лунна орбита и кацна на земния спътник. След анализ на почвата и скалата апаратът събра пробите (тежащи 1,73 кг) и ги върна на учените на Земята.

„Пробите са смес от гранули както на повърхността, така и отдолу“, казва изследователят на IGGCAS Лин Хонглей пред агенция Xinhua, обяснявайки важността на откриването на място.

И предишни открития са предполагали наличието на вода на Луната, но всички те се основават предимно на данни, събрани от инструменти отдалеч. Това последно потвърждение за вода на повърхността на Луната от спускаемия апарат „Chang’e 5“ не е направено от лунна орбита или от Земята, а на място.

Източник: petapixel.com