Талантливи ученици от Руската гимназия в Бургас демонстрираха не само познания за делото и биографията на Васил Левски, но и впечатлиха с разсъждения по темата за гибелта му. Вместо да повтарят заучени фрази, десетокласнички от елитното училище говореха от сърце пред екипа ни и разказаха какво е за тях истинското значение на Апостола на свободата.

Габриела от 10-ти клас ни припомни, че „дела трябват, а не думи“. Тя каза още, че и до днес трябва да вярваме в тези негови думи и че според нея това е едно от най-ценните неща, които можем да научим от него.

Честен, родолюбец и смел човек. Така го описва Михаела от 10-клас, която вярва, че всеки човек трябва да бъде такъв. Тя прави сравнение межу Апостола и съвременните хора, като подчертава неговата жертвоготовност. „Той е дал живота си за българския народ, а в днешно време същият този народ го е страх да извърши дори една услуга на приятел.“, споделя още тя. Казва, че най-малкото, което можем да направим, е да отдаваме почит на Апостола. Не се съгласява, че Левски е над Бог - смята го за прекалено, но припомня, че Левски е създаден от Бог и е вярвал в него. Открива и прилика между тях – честността.

„Ценностите на Левски са като камък, като опора, можем да се опрем на тях в сегашно време“ са думите на Албена от 10-ти клас. Тя разглежда Апостола като вдъхновение, открива разлики между него и българина днес и смята, че трябва да му подражаваме.

Никой днес не е способен да извърши делото на Левски, категорични са Габриела, Михаела, Стефани и Албена от 10-ти клас от Руската гимназия. Те се обединяват около мнението, че днес честността не се цени колкото материалното.