Собственици на терена до училище „Любен Каравелов“ в Бургас се събраха на протест.

Причината е, че на парцела започна строеж, който обаче е спрян. Чиновникът, издал строителните разрешения е наказан, а местният парламент реши мястото да се обособи като публична собственост и да стане част от двора на училището.

Тази процедура се обжалва в съда и докато не се произнесат магистратите, случаят остава висящ. „Бяхме употребени, а на бургазлии беше внушена една лъжа. Нашият имот никога не е бил част от училищния двор. Процедурата беше прозрачна и честна. Едва когато започнахме да реализираме инвестиционните си намерения и вложихме средства, строителството беше спряно“, коментира една от собственичките на имота Антоанета Мушкова.

Тя и останалите собственици са категорични, че до момента са били коректни към местната администрация, но не срещат същото отношение от страна на Общината. Хората настояват да получат нов парцел, на който да се изгради жилищна кооперация, така както е трябвало да се случи във к/с „Възраждане“.

„Вече има хора, които са си купили апартаменти на зелено, строителната фирма е инвестирала средства, а сега не знаем какво се случва“, коментираха недоволните.

Според шефа на „Общински имоти“ Живко Димитров, докато не се произнесе съда, или не се прекрати съдебната процедура, няма как да се пристъпи към имотно обезщетяване. Собствениците обаче не са съгласни да спрат обжалването, защото не вярват на администрацията. Искат също така да знаят, защо Общината издава строителни разрешения, които после отменя.

„Това отблъсква бизнеса. Кой ще иска да работи в Бургас, след като решенията ви се отменят постоянно“, питаха протестиращите. Димитров обясни, че архитектът дал зелена светлина на строежа е наказан дисциплинарно.

„Ние не искаме наказани чиновници, искаме си имота“, репликираха собствениците и обвиниха Общината, че национализира частен терен.

Двете страни не стигнаха до компромис, но се разбра, че ще има среща между тях и кмета Димитър Николов.

От неговия кабинет уточниха, че Общината има варианти за терени, които може да предложи като компенсация. Припомниха обаче, че докато текат съдебните процедури не може да се предприеме подобно обезщетение.