14 карнобатски семейства не са пуснали децата си днес на училище. 3 от тях са от ОУ „Христо Ботев“, а останалите 11 от съседното „Христо Смирненски“.

„Ситуацията е много по-спокойна от вчера. Вече го няма това напрежение, което беше и родителите пуснаха по-голямата част от децата на училище“, коментира пред Gramofona.com началникът на регионалния инспекторат по образованието в Бургас Виолета Илиева.

Около 100 общо са били децата от двете училища, които вчера бяха прибрани по спешност от родителите им вкъщи. До масовата истерия се стигна след слух, че ученици са извеждани директно от класните стаи от социални работници.

Все още родителите на най-малките от ромските махали се притесняват и не пускат отрочетата си на детска градина. В местната забавачка днес не са дошли 32 деца.

Медиатори, социални работници, полиция и експерти на образователния инспекторат са на терен и разговарят с притеснените родители. Част от тях са разказали, че вчера мълвата е вървяла от уста на уста в ромските махали.

Повечето семейства обаче сами били стигнали до извода, че слуховете са лъжа и днес децата им са на училище. Подобни слухове за извеждани от социалните работници деца вчера имаше и в други градове на страната. Сигнали има за Сливен, Ямбол и Сунгурларе.

За случая вече са сезирани прокуратурата, МВР и ДАНС. От социалното министерство официално опровергаха  информацията, че деца могат да бъдат отнемани от родителите им директно от класната стая.

От там припомниха, че когато едно дете се извежда от семейната му среда, за това трябва да има съдебно решение.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също коментира инцидента и заяви, че зад него стоят „пастори“ и партийци.

 

Снимка: Vesti.bg