Децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в училищата. В едното от училищата в Сливен има малък процент от деца, които още не са на училище, но са започнали разговорите с родителите и обстановката се успокоява. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Той уточни, че категорично не може да се каже кой е източникът на дезинформацията, "тръгнало е от клипове, очевидно има роля на тролове, има роля на пастори в квартал "Надежда" в Сливен". Не може точно да се каже дали са евангелистки или протестантски пастори, но не става въпрос за всички пастори, каза министърът. Определено някой се е изкушил и политически да използва това, като в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето.

Очевидно може срещу нещо несъществуващо цяла истерия да се получи - това се е случило вчера. В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойни са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от "уста на уста", разказа министър Вълчев. Той обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна "да очакват и други такива провокации и ако нахлуят родители, да освобождават децата и да започнат разговори с тях". В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката. Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават вече, че са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза образователният министър.

Вълчев припомни, че вчера самият той беше на посещение в Сливен и днес отново заяви, че иска да успокои всички родители, защото става въпрос за злоупотреба със страховете им и както няма стратегия за детето, няма и случаи на извънредно отнемане на деца.

„Вчера, като минах през едно от училищата в Сотиря, видях, че се събират родителите и с тях говориха учителите и представители на неправителствената организация "Амалипе", разказа министърът. По думите му станало е ясно, че и "там са станали обект на такива лъжи и дезинформации, включително и с политически елемент - кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия да се продадат децата и кой стои пред автобуса, съответно от опозицията, и спира да не бъдат извозени тези деца“. Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и за престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система, коментира министър Вълчев.

Той каза, че е нямал достъп до постовете в социалните мрежи, които са били от активен агитатор, а родителите казвали, че са получили основно чрез Фейсбук тези клипове за отнемането на деца. Миналата седмица имаше подобен опит за сплашване на родителите в кв. "Факултета" в София, но не чрез електронни средства, а чрез "обикаляне на квартала", съобщи министър Вълчев. Той добави, че вчера е имало случаи в Карнобат, Сунгурларе, в Ямбол, но там не се е получила масова истерия в училищата. Няколко родители в едно училище в Силистра също са били разтревожени, но миналата седмица започнаха тези проблеми, а вчера - в Сливен, беше кулминацията, обобщи образователният министър. Той каза, че в тези ситуации се разчита много на медиаторите от ромските общности, които са имали вчера в Сливен среща с полицията и с "авторитетите" от ромската общност.

Министър Вълчев каза, че учителите няма да пишат сега отсъствия на учениците, които са напуснали училищата заради слуховете.

Снимка: Канал 3