Огнеборецът, който спаси строителен работник от град Омуртаг в морето на централния плаж в Бургас, да бъде удостоен с Почетна значка на Община Бургас. Това предлага общинският съветник Георги Дракалиев в докладна записка, внесена за гласуване в местния парламент.

За случая първи съобщи Gramofona.com. 57-годишният Динко Анастасов от противопожарната служба на бургаското летище отива около 19,00 ч. на 24 юни на плаж. Влязъл в морето и забелязал, че на дъното лежи човек. Без да губи самообладание, Динко извадил удавника на брега и започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане.

Той успял да извади водата от дробовете на мъжа, но давещият се не идвал в съзнание. През това време други летовници са позвънили на 112 и на място пристигнали полиция и линейка. Спешните медици успели да реанимират мъжа. Той е дошъл в съзнание и вече се възстановява.

„И в този случай бързата и навременна намеса на случаен гражданин, за щастие, довежда до спасяването на човешки живот, което безспорно заслужава адмирации и поощрение. Съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас, в подобни случаи заслужилите могат да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас. Тъй като такива постъпки трябва да служат за пример на всички, считам, че е необходимо появилият се наш съгражданин да бъде отличен от Общински съвет – Бургас“ – пише в мотивите за предложението си Дракалиев.