Динко Анастасов е пожарникар от 30 години. В момента е водач на специален автомобил в противопожарната служба на бургаското летище. През целия си съзнателен живот работата му е била свързана с това да помага и да спасява хора.

В понеделник Динко се превърна в герой, след като успя да върне към живот удавник на бургаския плаж.

„Реших да отида и да се изкъпя в морето. В един момент когато излязох, видях че на около два метра от мен има човек във водата. Беше по очи и разтворил крака. Не мислех много. Скочих веднага и го извадих на брега“, разказва пожарникарят. Признава, че в този момент не е имал време да мисли, а просто действал и прилагал на практика това, което е учил за оказване на първа помощ.

„Мислех за това, което знам и как да му помогна“, разказва още Динко. Летовниците видели какво се случва. Някои от тях позвънили на 112, а млади момчета поискали да помогнат.

„Казах им да стоят настрани, за да не ставаме много хора и да не объркаме нещата. Карал съм такива курсове и съм запознат с това, как се дава първа помощ, но в кариерата ми до сега не се е случвало да спасявам по такъв екстремен начин човек“, признава пред наш репортер Динко Анастасов. Мъжът нямал пулс и не дишал, а лицето му вече посинявало.

„Започнах да му правя масаж. Излезе му водата от устата и започнах да правя изкуствено дишане, после отново масаж. В един момент започна да излиза и пяна от устата на мъжа, но аз продължих с масажа до идването на линейката“, припомня си Динко. След като медиците натоварили вече реанимирания мъж, летовниците наобиколили Динко и започнали да го поздравяват.

„Имаше около 20 човека. Две възрастни семейства дойдоха и ме прегърнаха, а аз седнах на един шезлонг и се разплаках.“ Това не е първият път, в който огнеборецът спасява бедстващи хора в морето. Първият път извадил две момичета от Хърватска, които щели да се удавят на бургаския плаж.

Преди няколко години пък бил с приятели на остров Света Анастасия. Малко корабче било ударено в скалите от силна вълна и две жени се озовали във водата. „И тогава скочих без да мисля и ги извадих. Бяха пострадали от удара, но всичко се размина", припомня си Динко.

За себе си казва обаче, че не се чувства герой. 

Спасеният от бургаския пожарникар мъж е строителен работник от Омуртаг. Той е бил настанен в реанимацията на УМБАЛ, а на следващия ден вече е дошъл в съзнание и е бил контактен. Днес мъжът ще бъде изписан от болницата, като медиците са убедени, че тежкият инцидент се е разминал без сериозни последици за него.