Живеещите на ул. „Странджа“ в кв. Рудник правят подписка, с която искат спешен ремонт на канализацията и улицата си. „От 4-5 години сме в това положение. Запушен е каналът за отходните води. Цяло лято мирише, носят се зарази. Постоянно мръсната вода тече по улицата“, разказаха хората.

Водата с фекалии буквално извирала от шахтата и заливала цялата улица и дворовете на някои от къщите. „Обаждаме се на кметската наместничка. След около месец тя вика фекалка, отпушват и след още месец-два всичко започва отново“, обясниха живеещите в квартала. Те сами сложили бетонен бордюр и ламарина върху превилащия канал, защото до преди седмица там дори не е имало капак на шахтата.

При едно от последните им обаждания наместничката Таня Атанасова казала, че живеещите на ул. „Странджа“ трябва сами да съберат пари, за да поправят тръбата.

„Ще съберем пари и ще е я ремонтираме, но тогава няма да плащаме данъци на общината“, категорични са хората. „Ние всички плащаме такса смет, данъци, изрядни сме, а не можем да си стигнем до домовете. Трябва с ботуши да подскачаш, за да минеш по улицата“, описват състоянието й живеещите на ул. „Странджа“.

Кв. Рудник е част от голям проект за управление на питейните и отпадъчни води в Рудник и Черно море. Стойността му е близо 19 млн. лв. Проектът е започнал през 2014 год., а до момента е изградена канализацията само на част от улиците.

„От миналата година не сме виждали багер в квартала“, обясниха още хората.

Очаквайте и официалното становище на община Бургас по случая.