„Това е много добър знак. Днешното решение вече е практика на съда, че Фейсбук е лично пространство и човек може да пише спокойно.“

Така колегата Божидар Божков коментира оправдателната си присъда от Районния съд в Бургас. Журналистът се изправи на подсъдимата скамейка след статус във Фейсбук от август миналата година. В него той разказа, как е бил помолен да махне от интернет публикация, която описва студентските години на Димитър Вергиев, който по онова време е собственик на модна агенция и е свързван с групировката СИК в Бургас.

Понастоящем обаче Вергиев е доцент – доктор и преподавател в университет. Той реши да съди Божков за обида и клевета, но не успя да докаже тезата си в съда. „В материала си във Фейсбук припомням всичко, което всички знаят за Димитър Георгиев.

Побоят над доц. Дидка Димитрова, начинът, по който се обучаваше, дейността му като представител в СИК. Нищо ново не бях написал“, обясни Божидар Божков. Днес журналистът се отказа от услугите на своя адвокат и сам се защитаваше. Обясни, че написаното от него се позовава на информация, публикувана през годините за Вергиев, които обаче настоящият преподавател не е оспорвал в съда.

В съдебната зала Божидар Божков уточни, че статусът му във Фейсбук е фейлетон, който е част от бъдещ проект. Като художествено произведение, макар и базирано на действителни лица и събития, то не може е да е обект на съдебно преследване.

„Това би означавало, че мястото на книгите не е в библиотеките, а в съда“, коментира Божков. Самият той не се нае да прогнозира, дали Димитър Вергиев ще обжалва днешното решение.

„Тогава беше един материал. Сега, когато заведе делото, изведнъж материалите станаха стотици. Мисля, че това беше нещо като автогол, Вергиев стана жертва на собствените си решения, които взе“, допълни Божков. На този етап обаче съдебната сага срещу него не е приключила.

Решението на Районния съд може да се обжалва и пред окръжните магистрати. Висящо е и гражданското дело, което Димитър Вергиев води. То е замразено на този етап, тъй като по закон наказателните дела са с приоритет.