Доцент срещу доцент ще се изправят през юни в съдебната зала по дело за клевета и обида срещу журналиста Божидар Божков. Изненадващо днес съдия Светлин Иванов се съгласи като свидетел да бъде разпитана доц. Дидка Димитрова. Пенсионираната вече преподавателка от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ ще трябва да обясни израза „бяха му обещали да завърши“.

Всъщност историята започва много отдавна, още през 1999 год. когато студентът Димитър Вергиев посяга и удря Димитрова. Причината е, че доцентката го къса на изпит. Пикантната история е широко отразена в регионалните и национални медии. Вергиев е съден и осъден, но наказателната му отговорност е снета и се разминава с глоба.

Години по-късно от проблемен студент, той се превръща в доцент в софийско висше училище. През август миналата година до Божидар Божков стига молба, да изтрие своята статия от електронното издание на в-к “Сега“, посветена на битата доцентка. Божков отказва и публикува позицията си във Фейсбук. От социалните мрежи обаче тя се оказва и в редица информационни сайтове. Това пък от своя страна донесло сериозни здравословни проблеми на доц. Димитър Вергиев, който решава да търси правата си и да брани честта си в съда.

Първите заседания срещу Божидар Божков протичат повече от бурно и съденият журналист сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет и Прокуратурата за поведението на съдия Светлин Иванов. Дали заради двете жалби, но днес делото протече при повече от тих и дипломатичен тон. Магистратът уважи искането на Божков и неговия адвокат да бъде разпитана доц. Дидка Димитрова.

Въпреки че именно побоят над нея е в основата на публикацията, за която колегата е съден, доц. Димитрова не беше допусната на 8 март в съдебната зала. Съдът обаче не се съобрази с искането на Божидар Божков за отвод. „Немотивирано не си даде отвод. При положение, че има два сигнала за поведението му в съдебна зала, най-малкото, което можеше да направи е да се отведе“, коментира Божидар Божков днес.

Самият той отчете промененото поведение на магистрата, но призна, че не е оптимист за изхода на делото. „Имам лош опит от преди 15 години и правораздаването на Бургаския съд. Освен това съдиите, които правораздаваха тогава не са се променили. Виждам, че и начинът, по който се развиват съдебни дела не се е променил въобще“, коментира Божков.

Любопитен акцент в днешното заседание, което е по дело заради статус във Фейсбук беше изявлението на съдия Светлин Иванов. В мотивите си да не си прави отвод той обясни: „Свободата на словото и свободното изразяване на мнение са изконно право на всеки“. Следващото заседание е насрочено 23 юни, от 9,30 часа.