Българският футболен съюз получава правото за безвъзмездно ползване на част от стадиона в Царево в следващите 20 години. Решението е на местния парламент в морската община и беше прието единодушно от общинските съветници. Темата със стадиона обаче предизвика доста полемики преди днешната сесия, защото общинският съветник Емил Пейчев заподозря, че с отдаването на стадиона жителите на Царево ще бъдат ощетени. Пейчев не беше в залата по време на дебата по тази точка, но колегата му Димитър Гочев отправи питане какво точно предвижда безвъзмездното ползване и какви ангажименти ще поеме БФС.

"В инвестиционното намерение, което ние сме получили, има обяснена една малка част от реконструкцията на стадиона. Повечето хора, които се занимават със спорт, както и тези, които са обществени деятели, знаят, че не е само реконструкцията в частта "озеленяване", имаме допълващи неща като кабинки, които са за треньори и за временния състав на отборите, съблекални, седящи места. Тези неща как ще се случват във времето? Ако имаме подписано споразумение с отдаване на такъв дългосрочен наем или концесия на БФС, Общината как ще предприема бъдещи инвестиционни действия? Кой ще плати сметката за тези неща, които не са описани в това инвестиционно намерение“, попита Гочев.

„Стадионът е наш, а БФС ще има право на ползване. Това дава право на БФС когато имат някакви събития, те да се случат на нашия терен. Нима не искаме да има повече спортисти, които да идват тук? В момента имаме реалния шанс БФС да ни помогне“, коментира по време на заседанието кметът Георги Лапчев.

Той допълни, че този случай не става въпрос за концесия или отдаване под наем. Лапчев опроверга и слуховете, че стадионът ще стои затворен, а местните клубове и хората няма да имат достъп до него. Кметът уточни, че за този проект кандидатстват всички общини в страната, но само 5 града ще могат да се възползват от него. Предвижда се БФС да инвестира в реконструкция и облагородяване близо 600 хил. лева.