Нургюл Салимова постигна респектираща победа над актуалната световна шампионка в класическия шахмат при жените Цзю Вънцзюн в първия ден на Световното първенство по блиц в Самарканд, Узбекистан, предаде БТА.

20-годишната българка, която преди дни бе избрана за Спортист на годината в Бургас, накара китайката да се предаде на 27-ия ход, след като Цзю не видя, че губи дамата си в едноходова комбинация.

Успехът над световната шампионка в осмия кръг бе отличен отговор на Салимова след поражението, което допусна от рускинята Александра Горячкина само кръг по-рано.

Така след първите девет от общо 17 кръга българката има 6 точки, които и отреждат 16-о място в класирането.

Също с актив от 6 точки, но засега по-слаби допълнителни показатели, на 17-о място е другата водеща българска шахматистка Антоанета Стефанова. Бившата световна шампионка завърши деня с три последователни победи, като в деветия кръг надигра и най-силната сръбкиня Теодора Иняц.

Другите две българки в Самарканд - Гергана Пейчева и Надя Тончева, засега са 52-ра и 61-ва в класирането. Пейчева има 5 точки, докато Тончева е с 4,5.

Лидер с впечатляващите 8,5 точки е рускинята Валентина Гунина. Тя има точка и половина аванс пред група от пет шахматистки, които поделят второ-шесто място с по 7 точки.

Наградният фонд на Световното първенство по блиц при жените е 150 хиляди долара.