Нюргюл Салимова е спотистът за 2023 година на Бургас. Шахматистката получи отличието си на официална церемония, която се проведе в залата на НХК. Заместник-кметът по спорт Манол Тодоров и неговата предшественичка Дияна Саватева връчиха отличието на Нюргюл.

Втора в класацията е златното ни момиче, гимнастичката Женина Трашлиева, а плувецът Цанко Цанков е трети.

Четвърти в класацията е кикбоксьорът Атанас Божилов, а пети Тодор Вълев, който също е кикбоксьор.

Шестата позиция е за тандема София Христова и Християна Юлиева – спортна акробатика. Седма е състезателката по карате Теодора Тодорова, а осмата позицияе за Александра Лукиянова. Състезателката по ветроходство не присъства на церемонията, защото в момента е на състезание в Малта. По време на награждаването стана ясно, че тя е завършила първа и това ѝ дава право да се бори за олимпийска квота на световното първенство в Аржентина. Спортните акробати Георги Стоянов и Панайот Димитров се нареждат на девето място, а десетата позиция в класацията е за колоездачът Веселин Георгиев.

Шест отличия бяха раздадени в категорията "Млад талант".

Безпорният победител тук е Пламена Георгиева. Бургазлийката е световна шампионка по брейк. Младата надежда в художествената гимнастика Антоанета Цанкова е втора, а трети е каратистът Калоян Пацов. Четвъртото място в категорията е за Димитър Христов, лека атлетика. Пети са Кристиян Дончев и Мартина Кондаклиева, спортни танци. Шестата позиция делят каратистът Шамил Хамматов и Анабел Атанасова, състезателка по киокушин карате.

Отбор на годината е волейболният Нефтохимик, който спечели шампионската лига. Новият лидер в баскетбола - „Черноморец Бургас“ е на втора позиция, третото място е за ръгби клуб Моряците. Призовете в тази категория връчи заместник-кметът по финанси Станимир Апостолов.

Валентина Марчева от клуб „Джавелин“ е победител в категорията „Спортист с увреждания“. Второто място е за лекоатлета Стоян Снежанов, отново от клуб „Джавелин“. Третата позиция е за Петър Янков от клуб „Зора 2000“. Наградите в тази категория връчи председателят на общинския съвет в Бургас Михаил Хаджиянев.