Безспорен факт е, че в Европа са възникнали голяма част спортовете, които се практикуват и днес.

Но кои от тях са сред най-обичаните от европейците? Ако и вие сте любопитни, в следващите редове ви представяме нашата кратка класация на най-любимите спортове на Стария континент.

Топ 7 на най-популярните спортове в Европа

Футбол

Футболът несъмнено е кралят на европейските спортове. Страстта и отдадеността на феновете към любимите им футболни първенства и отбори  може да се усети на всеки един европейски стадион.

От първенства като Ла Лига, Серия А и английската Висша лига, които се следят от милиони фенове през различни онлайн платформи, до международни турнири като Шампионската лига на УЕФА, футболът пленява сърцата и разпалва съперничеството като никой друг спорт.

Тенис

Със своето забързано действие, напрегнати мачове и изненадващи обрати не е никак чудно, че тенисът е един от най-популярните  спортове на европейския континент.

Освен, че има много фенове, които следят тенис турнирите с голям интерес, през последните години този спорт привлича и все повече любители, които го практикуват с огромно удоволствие по тенис кортовете на Европа.

Формула 1

Със своята комбинация от скорост, адреналин, умения и иновативни технологии, F1 е спорт, който привлича интереса на страстните любители на моторните спортове.

И няма как да е иначе.  Да гледаш как изключителни професионалисти се надпреварват по най-добрите писти на Европа, как профучават с висока скорост, използвайки възможностите на болидите си до краен предел  е нещо, което би пленило сърцето на всеки фен.

Колоездене

Вярвате или не, колоезденето също се нарежда сред популярните и обичани спортове в Европа. Този спорт не само съчетава атлетизъм, стратегия и издръжливост, но е и спорт, който се свързва с природата.

Освен това е спорт, който за разлика от други е достъпен и за любителите и много хора го практикуват просто за удоволствие.

В допълнение, в Европа се провеждат едни от най-големите състезания по колоездене като Тур дьо Франс, Джиро Италия и други, които привличат топ колоездачи от цял свят, превръщайки колоездачните обиколки в събития, които се чакат и гледат от огромен брой фенове.

Хандбал

Този спорт, чиято родина отново е Европа съчетава в себе си елементи от баскетбол, футбол и дори хокей, което го превръща в една изключително вълнуваща игра.

Освен това правилата му се прости, може да се играе както на открито, така и на закрито и е достъпен за любители.

Предполагаме, че феновете на волейбола и баскетбола (които никак не са малко) ще се изненадат, но  истината е, че в Европа хандбалът е един от популярните спортове е много от европейските страни.

Този спорт е сред основните в страни като Франция, Испания и дори Германия, а в страни като Дания, Швеция и Хърватия хандбалът се конкурира с футбола по популярност.

Бокс

Възникнал в Древна Гърция, този интензивен боен спорт също е сред най-популярните спортове в Европа. Това, което го отличава от останалите спортове е уникалната му комбинация от бързина, атлетизъм и дисциплина.

За да успеят да надделеят над съперника си, боксьорите трябва да притежават сила, скорост, изключителна координация ръка-око, съобразителност и бързина.

Боксовите мачове се превръщат в истински спектакли, които привличат ценители на изкуството на контактните спортове, които очакват с нетърпение следващите мач на своя любим боксьор.

Зимни спортове

Европа е благословена не само с многобройни, но и много красиви планински вериги. Затова не е и изненадващо, че зимните спортове са сред най-любимите и популярни спортове за европейците.

На Стария континент всички зимни спортове са практикувани или следени с голям интерес.

И все пак, макар че и хокея, фигурното пързаляне, бобслея, сноуборда и кълинга си имат почитатели, но като че ли най-популярния зимен спорт в Европа си остават ските.