Консорциум, оглавяван от американския бизнесмен Тод Боели, е спечелил конкурса за придобиване на лондонския футболен отбор Челси, който доскоро беше собственост на руския олигарх Роман Абрамович, пише в. "Дейли телеграф".

Офертата на консорциума на Боели възлиза на 4 милиарда лири (1 щатски долар е равен на 0,8106 британски лири). Договор вече е бил подписан. Сега той отива за одобрение от британското правителство и от футболната Висша лига. Боели си е поставил за цел да придобие клуба до края на месеца.

Абрамович, който сега е обект на санкции от страна на британското правителство, обяви лондонския клуб за продажба в началото на март след руската инвазия в Украйна. Милиардерът проправи пътя към придобиването на клуба в четвъртък, след като опроверга твърденията, че иска заем, отпуснат на клуба в размер на 1,5 милиарда лири, да бъде възстановен.

Консорциумът на Боели включва още швейцарския милиардер Хансьорг Вис и британския инвеститор в недвижими имущества Джонатан Голдстийн. 

По-късно и от футболния клуб потвърдиха, че е постигнато споразумение за новите собственици на тима, а именно с консорцуима, воден съсобственика на американския бейзболен Лос Анджелис Доджърс Тод Боели, подкрепен от „Клиърлейк Кепитъл“, Марк Уолтър и Хансьорг Вис.

„Общата инвестиция е на стойност 2,5 милиарда паунда, които ще бъдат използвани за закупуване на акциите на клуба, като приходите ще бъдат депозирани в замразена банкова сметка във Великобритания с намерението да бъдат дарени на 100 процента за благотворителни каузи, както бе потвърдено от Роман Абрамович. За превеждане на постъпленията от въпросната сметка, ще бъде необходимо одобрението на правителството на Обединеното кралство“, се казва в становището на Челси, публикувано на официалния сайт на клуба.

„В допълнение, предложените нови собственици се ангажират с 1,75 милиарда паунда за бъдещи инвестиции в полза на клуба. Това включва инвестиции в „Стамфорд Бридж“, академията, женския тим, базата и фондацията на Челси. Очаква се продажбата да бъде осъществена в края на месец май при наличието на необходимите одобрения. Повече детайли ще бъдат предоставени на този етап“, добавят от Челси.

Източник: БТА

Снимки: Ройтерс