Просветният министър Николай Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция, съобщи БНТ. А гимназистите няма да излизат в онлайн обучение. Министърт представи днес приоритетите в образованието.

"Още в събота изказах мнение, че трябва да се обсъди сериозно възможността за по-дълга междусрочна ваканция и тази идея получи подкрепа както от работодателски организации, така и от един от синдикатите. Ще взема решение, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. Ние нямаме изключително високи стойности средно за страната, имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти." Това заяви в отговор на въпрос на БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков, след като по-рано в ефира на телевизията председателят на Синдиката на учителите Янка Такева настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение.

Няма никаква причина да променяме локалния подход, подчерта Денков.

В последните дни министър Денков получи предложения от синдикатите за по-дълга междусрочна ваканция за учениците. Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители. Според министъра, най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок да бъдат обявени неучебни дни.

Тези решения е редно да се обсъждат на отраслов съвет, който е насрочен за 1 ч в петък. Ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 дни, неучебни. Това е предложението, с което аз ще вляза на Отрасловия съвет, обясни Денков.

Знаете, че има разнобой при родителите за присъственото обучение, посочи още министърът.

Няма заповед децата, които учат в онлайн среда, да бъдат изпитвани в учебна. Това е само препоръка. Разбира се, че в момента не е удачно да се форсира присъственото изпитване, обясни Денков.