„Няма изненада”. Така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част.

Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 на 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев в "Денят започва" по БНТ.

Относно тестовете за ученици, доц. Кунчев обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата. Във връзка с онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Посочи като пример областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник.

Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

„Едно от най-неприятните качества на Омикрон е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко”, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Доц. Кунчев смята за вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно”, допълни още главният държавен здравен инспектор

Източник: Dir.bg