Средно по около 200 лева подкупи вземал всеки един от задържаните митничари на Лесово, информираха от прокуратурата. Парите са били искани за такса "спокойствие" с думите "няма ли почерпка - чорба или кафе". Ако някой откажел да почерпи, започвала щателна митническа проверка. Над 10 свидетели вече са разпитани, в т.ч. анонимни, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитиран от bTV.

Прокуратурата е ползвала и СРС-та. Част от свидетелите са разпитани и пред съдия. Става дума за шофьори, на които са искани пари. До момента има 13 обвинени. Шестима от тях вече са на свобода срещу парична гаранция. Утре спецсъдът ще решава дали да остави другите седем човека в ареста за постоянно.

Митничарите от 4-те смени са следени близо една година. За този период освен, че са подслушвали, разследващите дори заснели как митничарите искали пари. Вземали долари, евро, левове и турски лири. Задържаха близо 40 митничари от граничен пункт „Лесово”Според свидетели те събирали подкупи от преминаващите границата

В т.нар. архив всяка смяна разпределяла пари. Част от парите били на рола, а други на фишеци. Нощната смяна събирала парите и ги давала на началник смяната, а той разпределял надолу по веригата. Интересен факт е, че част от задържаните при тази акция са били засечени и при друга акция на Лесово по-рано във времето.

Практически след първата акция преди време не е имало резултат в борбата срещу корупцията. Схемата буквално се е рестартирала, обясни Румяна Арнаудова.

Източник и снимки: Блиц